Více času na podstatné

Energetické štítky: Země EU posvětily změnu v označení

26.11.2015 18:12

Snazší orientaci zákazníků ve významu štítků označujících energetickou účinnost výrobků by měly umožnit změny, se kterými dnes souhlasily členské země EU. Od počátku roku 2017 by se měl například zjednodušit způsob označování jednotlivých kategorií výrobků.

Podle ředitelky odboru strategie a mezinárodní spolupráce ministerstva průmyslu Lenky Kovačovské má nové značení jasněji ukázat, který výrobek je úspornější. 

„Je to větší vypovídající hodnota pro spotřebitele. Zároveň dobrá zpráva je, že grafická podoba štítku zůstává. Nemělo by to spotřebitele mást,“ říká. 

Návrh ještě musí schválit europoslanci, což by měla být formalita.

Součástí návrhu komise je také vznik centrálního evropského registru výrobků od roku 2019. V něm bude možné si například před nákupem porovnat energetickou účinnost srovnatelných výrobků.

Česko se úspěšně snažilo, aby nové nastavení systému neznamenalo dodatečné zatížení obchodníků, dodala Kovačovská. Přechod na nový systém, který bude ovšem zachovávat stávající barevné rozlišení kategorií, by měl být postupný.

Povinnost označovat elektrospotřebiče energetickým štítkem se od ledna 2015 rozšířila mimo jiné na odsavače par a elektrické i plynové trouby.

Evropská Rada se ve svých závěrech také shodla na podobě systému řízení energetické unie a učinila tak další krok směrem k implementaci energetické unie. Závěry definují, jak bude probíhat plánování a reporting ze strany členských států i monitoring ze strany Komise při naplňování dohodnutých cílů energetické unie do roku 2030.

 

Zdroj: ČTK, ČRo