Více času na podstatné

Energetické zajímavosti: Indie sází na solár, USA prodloužilo úlevy pro OZE a Norsko zas jedničkou v dodávce plynu pro západní Evropu

05.01.2016 08:52

Indie chce dosáhnout do roku 2019 plné elektrifikace země a velkým pomocníkem by v tom měl být rázný příklon k obnovitelným zdrojům, zejména těm solárním. Kapacita solárních zdrojů se plánuje navýšit na 100 gigawattů, přičemž celkový výkon obnovitelných zdrojů by měl narůst na 175 gigawattů.

Díky dobrým přírodním podmínkám je v Indii cena takto vyráběné elektřiny konkurenceschopná vůči energii z uhlí. U nedávno dojednaných solárních projektů je výkupní cena na úrovni 1,73 koruny. Je tak nižší než cena elektřiny produkované z dováženého uhlí. V případě domácího uhlí je zatím produkce uhelných elektráren stále ještě levnější. Velkou brzdu pro indický solární boom může představovat nedostatečně vyvinutá přenosová síť.

 

Norsko zůstává největším dodavatelem plynu pro západní Evropu

Norsko předstihlo Ruskou federaci a stalo se největším dodavatelem zemního plynu do západní Evropy v roce 2014. Rusko je však nadále hlavním dodavatelem plynu do celé EU, kam dodává zhruba třetinu objemu plynu, který se v regionu spotřebuje. Podle předběžných dat norského provozovatele plynovodů Gassco se vývoz do Evropy loni zvýšil na rekordních 108,6 miliardy metrů krychlových ze 101,1 miliardy v roce 2014. Ruský plynárenský gigant Gazprom podle údajů společnosti Thomson Reuters Point Carbon vyvezl do západní Evropy 104 miliard metrů krychlových plynu. Předloni to bylo 95 miliard. Česká republika odebírá plyn z Norska i z Ruska. Předloni mělo Norsko na celkových dodávkách plynu do Česka podíl zhruba 25 procent a bylo druhým největším dodavatelem plynu po Rusku.

 

Obama stvrdil prodloužení daňových úlev pro obnovitelné zdroje o 5 let

Americký prezident Barack Obama nedávno svým podpisem stvrdil prodloužení daňových úlev pro obnovitelné zdroje energie. Jedná se o úlevy jak na provoz, tak na investice do zařízení, produkujících zelenou energii. Kromě daňových úlev byly schváleny také amortizační bonusy. Více ZDE