Více času na podstatné

ERÚ aktualizoval strukturu tarifního modelu regulovaných cen v plynárenství pro domácnosti a maloodběratele

19.12.2014 13:36

Energetický regulační úřad aktualizoval pro rok 2015 strukturu tarifního modelu pro stanovení regulovaných cen služeb dodávky plynu pro zákazníky kategorie maloodběratel a domácnost. ERÚ optimalizoval tarifní model tak, aby zajistil vyšší stabilitu regulovaných cen za distribuci plynu, zpřehlednil celý systém a zajistil lepší odhad cen, čímž ochrání zákazníky před negativními vlivy meziročních korekčních faktorů v cenách.

„Při nižším počtu pásem bude možné přesněji plánovat počty zákazníků, což přispěje ke snížení rozdílu mezi plánovanými a skutečnými hodnotami výnosů pro jednotlivé provozovatele distribučních soustav. Nebude proto nutné vzniklé meziroční rozdíly korigovat v takové míře jako doposud, což přispěje k vyšší stabilitě regulovaných cen pro zákazníky kategorie maloodběratel a domácnost,“ uvedl místopředseda ERÚ pro oblast regulace Jan Nehoda.

Tarifní model pro rok 2015, pomocí kterého jsou stanovovány regulované ceny za distribuci plynu, byl upraven tak, aby byly přechody mezi jednotlivými pásmy spotřeby pro kategorie zákazníků maloodběratel a domácnost plynulé.

Nejpatrnějším důsledkem těchto úprav je snížení počtu pásem spotřeby pro tyto kategorie zákazníků. Porovnání rozdílů ve struktuře pásem spotřeby pro rok 2015 uvádí následující tabulka.