Více času na podstatné

ERÚ: Elektřina příští rok mírně zlevní, plyn naopak podraží

27.11.2014 14:42

NOVĚ: CENOVÁ ROZHODNUTÍ Regulovaná cena elektřiny pro domácnosti příští rok poklesne o 1,2 procenta. Konečnou cenu pro spotřebitele určí až dodavatelé. Na snížení regulované ceny elektřiny se podle ERÚ pozitivně podepsal pokles tržních cen silové elektřiny. Celkové náklady na plyn se naopak zvýší, a to o 1,18 procenta až 4,74 procenta podle toho, k čemu lidé plyn využívají. Mírné zvýšení ceny plynu je způsobeno především mírnou zimou, kdy došlo ke snížení spotřeby plynu, a omezením dodávek ruského plynu v souvislosti s politickou situací na Ukrajině. Regulovaná složka ceny plynu příští rok vzroste zhruba o 7,4 procenta. Tato složka tvoří 23,4 procenta z celkové ceny za dodávky plynu. 

 

Dokumenty ke stažení:

 

Mírný pokles regulovaných cen elektřiny pro příští rok

Regulované složky ceny elektřiny v roce 2015 opět mírně klesnou a domácnosti mohou zaplatit v průměru o jednotky procent méně než v roce 2014. Oznámila dnes předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

„Na snížení cen se pozitivně podílel setrvalý pokles cen silové elektřiny. Regulované ceny byly zároveň stanoveny na základě regulačního rámce pro III. regulačního období, kde rok 2015 je rokem posledním,“ uvedl místopředseda úřadu Jan Nehoda.

V roce 2015 dojde k mírnému snížení regulované části konečné ceny elektřiny, a to z důvodu poklesu většiny jednotlivých složek regulovaných cen. Na snížení regulované ceny přenosu a distribuce elektřiny má pozitivní vliv snížení tržní ceny silové elektřiny, což pozitivně ovlivňuje ocenění ztrát v přenosové a distribuční soustavě.

Rovněž se příznivě projevuje efektivní nákup podpůrných služeb na zajištění rovnováhy bilance výkonu v elektrizační soustavě a vliv korekčního faktoru z minulých let, který snižuje cenu za systémové služby zajišťované společností ČEPS, a. s. o 11,7 %. Cena za činnost operátora trhu v elektroenergetice pro rok 2015 meziročně poklesla o 8 %.

Cena na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny je stanovena v maximální zákonné výši 495 Kč/MWh. Důsledkem všech uvedených faktorů je, že celková regulovaná část konečné ceny elektřiny poklesne pro rok 2015 v průměru o 2,1 % pro odběratele na napěťové hladině velmi vysokého napětí (VVN), respektive o 1,6 % na hladině vysokého napětí (VN) a 1,4 % na hladině nízkého napětí (NN).

Neregulovaná část ceny elektřiny (tzv. silová elektřina) se řídí ceníky jednotlivých dodavatelů elektřiny. Většina dodavatelů elektřiny však dosud své ceníky pro rok 2015 nezveřejnila. ERÚ v tomto směru odhaduje meziroční pokles neregulované části ceny elektřiny přibližně do 5 % v závislosti na zvolené produktové řadě zákazníka.

 

 

a) Domácnosti
Průměrný meziroční pokles nákladů za distribuci elektřiny u domácností při srovnání stejného charakteru a výše odběru pro rok 2015 činí 0,6 % (bez uvažování vlivu DPH a daně z elektřiny), přičemž průměrný pokles regulovaných složek ceny dodávky pro domácnosti činí 1,2 %.

Změna regulovaných cen pro konkrétního zákazníka se však bude lišit v závislosti na regionu, kde je zákazník připojen k elektrizační soustavě. Odlišnosti mohou být způsobeny zvolenou distribuční sazbou, odlišným charakterem odběru a množstvím spotřebované elektřiny. Konečnou cenu zároveň ovlivní volba dodavatele silové elektřiny, což má vliv na neregulovanou složku ceny.

 

b) Malí podnikatelé
V případě maloodběru elektřiny podnikatelů na hladině nízkého napětí (NN) je průměrný meziroční pokles regulovaných složek ceny dodávky srovnané na stejné spotřebě elektřiny a charakteru odběru ve výši 1,9 %. Opět zde platí, že změna ceny pro konkrétního odběratele se bude lišit s ohledem na zvolenou sazbu, charakter a množství spotřeby, ale i dodavatele elektřiny a rovněž i na region, kde je zákazník připojen.

 

c) Ceny pro velkoodběratele
Průměrný pokles regulovaných složek ceny dodávky na hladině VVN dosahuje 2,1 %, pro hladinu VN tento pokles činí 1,6 %. Změna regulovaných cen pro zákazníka se bude lišit v závislosti na regionu, ve kterém je zákazník připojen k elektrizační soustavě a charakteru a velikosti spotřeby.

 

Konečné ceny plynu pro rok 2015 mírně vzrostou

Konečné ceny plynu pro rok 2015 pravděpodobně mírně vzrostou. Konečná cena je složena z ceny komodity a regulované složky, kterou může regulátor ovlivnit. Cena komodity je ovlivněna mnoha faktory a je za současného geopolitického vývoje obtížné předvídatelná. Pokud cena komodity zůstane na současné úrovni, vzroste konečná cena plynu maximálně o 1- 2 %. Na mírném zvýšení regulovaných částí cen se negativně projevila nadprůměrně teplá zima 2013/2014 a skokové zvýšení cen v rámci tzv. služby flexibility, kde se Energetický regulační úřad (ERÚ) obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) s podezřením na kartelovou dohodu energetických firem. Oznámila to dnes předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

„Obávali jsme se, že kvůli geopolitické situaci a rizikům spojeným hlavně s vývojem na Ukrajině ceny plynu výrazně porostou. Tento vývoj však nenastal. Na mírném růstu cen v regulované části mají vliv dva faktory, které ERÚ nemohl ovlivnit. Jedním z nich byla velmi teplá zima 2013/2014 a druhým je prudký nárůst ceny za tzv. službu flexibility, na niž provozovatel přepravní soustavy každoročně organizuje výběrové řízení. Po svém nástupu do funkce jsem trvala nejen na každoročním dohledu ERÚ nad takto významným výběrovým řízením, ale také nad odsouhlasováním parametrů těchto výběrových řízení. ERÚ dlouhodobě vyvíjí tlak na provozovatele přepravní soustavy, aby byla přepravní soustava i tato služba využívána efektivně, což mělo za následek výrazně klesající trend ceny za tuto službu v minulých letech, ale pro rok 2015 výsledná cena bez zjevného důvodu vzrostla o stovky milionů korun. V této souvislosti se ERÚ obrátil na ÚOHS s žádostí o prošetření, zda v tomto konkrétním případě nedošlo ke kartelové dohodě obchodníků nabízejících tuto službu,“ uvedla Alena Vitásková.

 

 

Cena za distribuci plynu zahrnující přepravu plynu českým zákazníkům v průměru pro rok 2015 narůstá. Nárůst této složky ceny za všechny kategorie zákazníků v ČR činí průměrně 7,44 %. Na zvýšení ceny za distribuci měly vliv zejména následující faktory:

  • nárůst ceny za přepravu plynu do domácího bodu,
  • pokles plánovaného distribuovaného množství plynu,
  • navýšení hodnoty regulační báze aktiv,
  • kladné hodnoty korekčních faktorů.

 

Brífink ERÚ k cenám energií v roce 2015 můžete sledovat ze záznamu ČT24 - ZDE.

 

Mohlo by Vás zajímat:

ERÚ zveřejní náklady distributorů plynu a elektřiny (E15, 27.11.2014)Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/eru-zverejni-naklady-distributoru-plynu-a-elektriny-1140382#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Kolik ušetříme příští rok za elektřinu? Stovky, maximálně tisíce korun (ČT24)

ERÚ zveřejnil cenové rozhodnutí k podporovaným zdrojům energie

E.ON Prémie sníží cenu za dodávku elektřiny o 13 %

 

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/elektrina-pristi-rok-mirne-zlevni-naopak-za-plyn-si-lide-priplati-1140173#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink