Více času na podstatné

ERÚ: Nový tarifní systém v elektroenergetice od roku 2016

18.07.2014 10:11

Na počátku tohoto roku byl pod vedením Energetické ho regulačního úřadu (ERÚ) vytvořen projektový tým, který se zabývá analýzou a návrhem možných změn současného tarifního systému v elektroenergetice. Projektu se přímo účastní zástupci energetických firem, operátora trhu a Ministerstva průmyslu a obchodu. ERÚ v těchto dnech dokončil úvodní analytickou fázi přípravy, po které budou následovat modelové výpočty a variantní kalkulace možných změn tarifního systému. Výsledky budou podrobeny důkladné analýze funkčního nastavení a finančního dopadu na konkrétní účastníky trhu s elektřinou.


Jedním z cílů projektu je spravedlivé stanovení regulovaných plateb subjektům a zákazníkům v souvislosti s příslušným podílem nákladů, které jejich požadavky v rámci elektrizační soustavy vyvolávají. „Energetický regulační úřad je ve spolupráci s ostatními subjekty připraven navrhnout takový tarifní model, který bude zajišťovat stabilitu a bezpečnost sítě se zohledněním dopadů na účastníky trhu s elektřinou.  Je potřeba zajistit, aby koneční zákazníci hradili pouze ty náklady, které svým odběrem elektřiny vyvolají“, uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.


Projekt nového tarifního modelu je součástí přípravy pravidel IV. regulačního období v elektroenergetice, které by mělo začít platit od 1. ledna 2016.

 

Zdroj: ERÚ