Více času na podstatné

ERÚ připravuje zastavit podporu OZE

23.02.2012 07:02

Energetický regulační úřad připravuje zastavit podporu OZE pro nově instalované zdroje. Důvodem je skutečnost, že byly u některých OZE překročeny hodnoty, kterých má být dosaženo v roce 2020 (podle NAP ČR pro energii z obnovitelných zdrojů schváleného usnesením vlády ze dne 25. 8. 2010). Celkově lze očekávat dosažení plánovaných hodnot roku 2020 v OZE ještě v letošním roce.

Je nutné brát v úvahu ekonomické dopady do české společnosti. Současná finanční podpora OZE již dávno překračuje ekonomickou únosnost jak u firem, tak u občanů České republiky. Národní regulátor je povinen tento neúměrný náklad na OZE korigovat.

„Plně souhlasím s úměrnou podporou FVE na střechách rodinných domků, plně souhlasím s podporou malých bioplynových stanic pro zemědělce. Ale co se v posledních letech odehrálo v oblasti podpory OZE, kdy pár jedinců bohatne na úkor nás všech či přivádí české firmy na pokraj konkurenceschopnosti, dál nelze tolerovat. Primární náklad na OZE vyvolává sekundární potřebu investic do distribuční a přenosové soustavy. Následné vynucené investice v řádech miliard korun opět uhradí český zákazník,“ sdělila předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

 

Zdroj: ERU