Více času na podstatné

ERÚ se dohodl s Českou fotovoltaickou asociací (ČFA) na modelu spolupráce

26.09.2013 09:12

ERÚ se dohodl s Českou fotovoltaickou asociací (ČFA) na modelu spolupráce Vznik společné pracovní skupiny a vzájemná podpora při prosazování představ o budoucnosti podpory fotovoltaiky byly hlavními výsledky setkání předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové s vedením České Fotovolatické Asociace (ČFA). Vedení úřadu se také zúčastní listopadového pracovního semináře, který pro své členy ČFA pořádá.

„S představiteli asociace ČFA, která zastupuje jak velké a střední solární parky, tak zejména menší provozovatele s panely na střechách, jsme se shodli, že je potřeba oddělit zrno od plev. Drtivá většina z 25 tisíc majitelů solárních panelů jsou slušní lidé, kteří využili nabídky státu a z důvodu úspory investovali do obnovitelných zdrojů. Pouze malá část pobírá podporu neoprávněně, ale právě tato část vrhá stín na celé odvětví. Těm poctivým chceme dodat jistotu a společně s nimi najít životaschopné řešení budoucí podpory fotovoltaiky,“ uvedla Alena Vitásková.

„Pro naše členy je důležité, aby věděli, že jejich licence jsou v pořádku a že se nebude vše plošně zpochybňovat. Oceňujeme, že ERÚ je ochoten s námi spolupracovat a věříme, že naše účast v pracovní skupině povede k efektivnímu rozvoji fotovoltaických instalací i bez finanční podpory,“ řekl předseda ČFA Michael Schmid.

Pracovní skupina složená ze zástupců ERÚ a ČFA se poprvé sejde již příští týden a na úvodním jednání bude mít za úkol především přesně specifikovat oblasti možné spolupráce, která zajistí podporu sektoru obnovitelných zdrojů bez dalších finančních nároků. Dále skupina připraví od roku 2014 proces velké revize všech licenčních spisů tak, aby v budoucnu všichni majitelé fotovoltaických elektráren dostali zpětnou vazbu, zda jsoujejich licence v pořádku. Výsledky jednání pracovní skupiny představí obě strany na společné tiskové konferenci následující týden.

Listopadového dvoudenního pracovního semináře, s názvem Fotovoltaické Fórum a Energetická konference, se zúčastní nejvyšší vedení ERÚ, které chce s fotovoltaickou asociací zastupující většinu organizovaného fotovoltaického trhu začít spolupracovat na dalších krocích. Od budoucí spolupráce si ERÚ slibuje konstruktivní diskusi a efektivní oboustranný přenos informací ze sektoru fotovoltaických elektráren.