Více času na podstatné

EU a Švýcarsko jsou blízko k propojení systémů pro obchodování s emisními povolenkami

17.08.2017 12:02

Evropská unie se o krok přiblížila k propojení svého systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) se švýcarským. Komise přijala dva klíčové návrhy na dokončení dohody se Švýcarskem. Spojení obou systémů má napomoci snižování množství emisí skleníkových plynů i souvisejících nákladů vynakládaných na boj s klimatickými změnami.

 

Dohodě předcházela řada náročných jednání, která byla zahájena už v roce 2010 a dokonce již v lednu 2016 byla dohoda připravena. K jejímu podpisu však nedošlo díky švýcarskému referendu. Nyní čeká návrh na rozhodnutí Rady ministrů Evropské unie. S konečnou platností může být dohoda podepsána do konce roku a v platnost by vstoupila na počátku roku 2018.

 

Propojení trhů může mít vzhledem k předpokládanému sjednocení cen významný dopad zejména pro Švýcarsko. Na evropském trhu se povolenky pro letošní prosinec obchodovaly v průměru okolo 5 EUR/t, přičemž ve Švýcarsku v březnu okolo 8 EUR/t. Vzhledem k velikosti Švýcarska se tak očekává posun k cenám na úrovni EU. Ty by však mohly být v období po sjednocení systémů dokonce i vyšší.

 

Zdroj: EK, oenergetice.cz