Více času na podstatné

EU dá 25 milionů na solární elektrárnu v Africe

15.11.2012 08:39

Eurokomisař pro rozvoj Andris Piebalgs dnes oznámil, že Evropská unie podpoří částkou 25 milionů eur výstavbu největší solární elektrárny na africkém území. Elektrárna složená z 96 tisíc solárních panelů s fotovoltaickými články bude vybudována v Burkina Faso a měla by vyrábět 32 gigawathodín (GWh) ročně.

"Více než jedna miliarda lidí na světě nemá přístup k elektrické energii, přičemž polovina z nich žije v Africe. Toto je jeden z největších průlomů pro rozvoj Afriky, "uvedl Piebalgs krátce před svým odchodem do etiopské metropole Addis Abeba, kde se v průběhu týdne zúčastní celoafrické konferenci ministrů energetiky.

Největší solární elektrárna na půdě Afriky by podle plánů měla zajistit šest procent energetické výroby v Burkina Faso, což znamená pokrytí potřeby pro 400 tisíc lidí.

Podle komisaře podpora EU pro africký energetický program a výstavbu nové elektrárny znamená, že Evropě záleží na udržitelném rozvoji africké energetiky a zdůraznil, že pro Burkina Faso bude tato elektrárna znamenat výrazný přísun zelené energie a snížení závislosti na dovozu drahé energie. V současnosti pouze 15 procent obyvatel této země má přístup k elektrické energii. Elektrárna by měla být vybudována v lokalitě Zagtouli, na předměstí hlavního města země Ouagadougou.

Finanční pomoc EU ve výši 25 milionů eur půjde přes Evropskou investiční banku (EIB), přičemž Francouzská rozvojová agentura (AFD) přispěje půjčkami v hodnotě 38 milionů eur.

 

Zdroj: Energie-portal.sk