Více času na podstatné

EU: Ministři životního prostředí projednali otázky ochrany ovzduší, odpadové hospodářství a výstupy z klimatické konference

17.12.2014 15:19

Ministři států osmadvacítky diskutovali o návrhu Evropské komise na úpravu směrnice k omezení emisí ze středních spalovacích zdrojů, například z kotlů firem a výtopen. Při hlasování došlo ke shodě mezi členskými státy. Česká republika, reprezentovaná ministrem Brabcem, se jej zdržela, neboť se návrh v této kompromisní verzi příliš odchýlil od původního cíle přispět ke zlepšení kvality ovzduší v EU.

„Dalších 20 respektive 15 let beze změny nedává smysl a stěží prospěje kvalitě ovzduší. Česká republika usilovala o to, aby minimálně pro zařízení na pevná paliva platily vyšší emisní limity, a to nejpozději od roku 2020. Náš cíl byl, aby se nám v Česku lépe dýchalo. Naše národní legislativa střední spalovací zdroje řeší dostatečně a již od roku 2018 jim emisní limity zpřísňuje. Jsou však státy, ve kterých tyto zdroje dosud regulaci nepodléhají, anebo je v nich nedostatečná. Návrh směrnice, ke kterému Rada EU přijala obecný postoj, obsahuje zbytečně široké, technicky a ekonomicky neodůvodněné výjimky, které jen oddalují efekty této směrnice pro evropské ovzduší. To může mít negativní dopady i na ČR, která je ovlivňována dálkovým přenosem znečištění ze zahraničí, např. z Polska. Věřím, že během dalšího projednávání s Evropským parlamentem se návrh směrnice ještě změní, aby na jednu stranu zohledňoval specifika paliv používaných v ČR, nevyžadoval vynakládání nepřiměřených nákladů a na druhou stranu minimalizoval přenos znečištění ze zahraničních zdrojů," vysvětlil ministr Brabec.

 

Komise přijala svůj pracovní program pro rok 2015. Evropská komise přijala 16. prosince svůj pracovní program pro rok 2015, který obsahuje 23 iniciativ zaměřených na zvýšení pracovních míst, ekonomického růstu, či míry investic. Iniciativy vycházejí z Junckerových politických priorit, které představil před zvolením do čela Komise. Mezi nejzásadnější z nich patří kupříkladu investiční plán pro Evropu, jehož cílem je získat soukromé i veřejné investice na evropské projekty v hodnotě 315 miliard EUR v období následujících tří let, balíček pro jednotný digitální trh, první kroky k vytvoření energetické unie, akční plán zaměřený na boj s daňovými úniky, rozvoj nových přístupů řešících otázky migrace, či prohloubení hospodářské a monetární unie. Dalším z významných cílů nové Komise je snaha o zlepšení regulace a odstranění přebytečné administrativní zátěže. Součástí pracovního programu je i seznam legislativních návrhů, které by měly být staženy v rámci programu Komise pro účelnost a účinnost právních předpisů EU REFIT. Více o novém programu Komise naleznete zde.

Zdroj: CEBRE

 

Dalším bodem jednání bylo schválení balíčku tří rozhodnutí k uzavření změny Kjótského protokolu Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a k dohodě mezi EU a Islandem o společném plnění klimatických závazků.

Velká diskuze proběhla k původně neplánovanému bodu, a to odpadovému balíčku, který EK navrhla stáhnout s tím, že v roce 2015 hodlá předložit přepracovaný návrh. Většina členských států podpořila další projednávání návrhu a upozornila, že případné stažení návrhu by vyslalo negativní signál. 

Rada pro životní prostředí dále potvrdila dohodu na směrnici k emisím z námořní dopravy a na směrnici k omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek. Tato směrnice má podporu ČR, protože razantním způsobem sníží spotřebu plastových tašek a navíc dává prostor variantním řešením jednotlivých států.

„S finálním zněním návrhu jsme spokojeni. Poskytuje možnost volby mezi zavedením cílů na národní úrovni a povinným zpoplatněním lehkých plastových tašek, které v České republice již několik obchodních řetězců zavedlo, a to s pozitivním účinkem na snížení spotřeby těchto tašek. Směrnice tedy umožňuje pokračovat v již osvědčené cestě a spotřebu dále snižovat. Také oceňujeme možnost  z působnosti směrnice vyjmout velmi lehké plastové tašky, které plní především hygienickou funkci zejména při nákupu potravin a v případě vlhkých potravin se těžce nahrazují vhodnou alternativou, doplňuje ministr Brabec.