Více času na podstatné

EU: Přehled programu na tento týden

27.02.2017 07:56

V pondělí zasedá Rady pro energetiku, kde budou ministři projednávat mj. balíček předpisů týkajících se čisté energie a Energetická unie. V úterý zasedá Rady pro životní prostředí. Ministři mají na programu revize systému pro obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) a udržitelný rozvoj. Evropský výbor pro životní prostředí bude řešit například závazná roční snížení emisí skleníkových plynů nebo delší životnost výrobků.

 

 

Přehled programu EU:

  • V pondělí zasedá Rady pro energetiku. Ministři budou projednávat mj. balíček předpisů týkajících se čisté energie a Energetická unie.
  • Pondělí: Schůze Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu, program: Závazná roční snížení emisí skleníkových plynů, jež mají dosáhnout členské státy v období od roku 2021 do roku 2030 pro odolnou Energetickou unii a pro splnění závazků podle Pařížské dohody, a změna nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 525/2013 o mechanismu monitorování a vykazování emisí skleníkových plynů a podávání dalších informací vztahujících se ke změně klimatu, Přezkum provádění právních předpisů EU v oblasti životního prostředí: společné výzvy a jak sjednotit úsilí za účelem dosažení lepších výsledků.
  • Úterý: Schůze Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu, program: Rozprava - Delší životnost výrobků: přínosy pro spotřebitele a společnosti.
  • Úterý:  Schůze Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu, program: Rozprava - Energetická náročnost budov, Podpora využívání energie z obnovitelných zdrojů (přepracování), Provádění Evropského fondu pro strategické investice, Studie na téma „Trendy v oblasti spotřeby energie a energetické účinnosti v EU-28 v letech 2000–2014“
  • Úterý: Zasedání Rady pro životní prostředí. (EU ETS, udržitelný rozvoj, Evropský semestr)
  • Systém obchodování s emisemi (EU ETS): Ministři budou diskutovat o revizi ETS s cílem dohodnout postoj Rady. ETS je jedním z nástrojů, které má hlavní EU na snížení emisí skleníkových plynů. Jeho revize je součástí boje proti změně klimatu EU k naplnění závazku v rámci Pařížské dohody. Europarlament schválil úpravu systému obchodování s emisními povolenkami v polovině února, více ZDE.
  • Udržitelný rozvoj: Ministři si budou vyměňovat názory na to, co udržitelný rozvoj znamená pro politiku EU v oblasti životního prostředí. Zejména se zaměřují na to, jak uvést do praxe cíle udržitelného rozvoje, jaké by měly být priority a jak zapojit občany a podniky.
  • Evropský semestr: V rámci ekologizace evropského semestru, bude Rada přezkoumávat „environmental implementation review“. Rada bude dále informována mimo jiné o akčním plánu pro oběhové hospodářství, emisemi z letecké v návaznosti na Pařížskou dohodu.