Více času na podstatné

EU stanovila pokyny pro politiku v oblasti energie z obnovitelných zdrojů

07.12.2012 07:54

Ministři zasedající v Radě pro energetiku přijali dne 3. prosince o energii z obnovitelných zdrojů, které nastiňují možná budoucí opatření, jejichž cílem by bylo zejména usnadnit podnikům i investorům dlouhodobé plánování.

Vzhledem k dlouhému procesu plánování a investičnímu horizontu v případě obnovitelných zdrojů energie by dlouhodobější perspektiva měla pozitivní vliv na investice a současně by zajistila ekonomickou i environmentální udržitelnost.

Přijaté závěry zdůrazňují klíčovou úlohu energie z obnovitelných zdrojů při dosahování obecnějších cílů EU, jimiž jsou přechod k nízkouhlíkovému hospodářství, zabezpečení dodávek energie a zajištění konkurenceschopnosti. Pozornost je věnována i dalším krokům pro období po roce 2020, kdy by EU měla splnit svůj cíl v podobě 20% podílu energie z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie. Komise za stávající situace předpokládá, že by EU měla svých cílů dosáhnout.

Mezi priority další práce v oblasti energie z obnovitelných zdrojů patří zejména:

  • lepší integrace obnovitelných zdrojů energie do trhu s elektřinou;
  • účinnější režimy podpory a
  • využití potenciálu mezinárodní spolupráce a obchodu.

 

Tyto závěry jsou reakcí na sdělení Komise s názvem „Obnovitelná energie: významný činitel na evropském trhu s energií“. Jak je ve sdělení zdůrazněno, obnovitelné zdroje energie nám v EU pomáhají diverzifikovat dodávky energie, přispívají k jejich lepšímu zabezpečení a k posílení naší konkurenceschopnosti, a zároveň se tak vytváří nová odvětví, pracovní místa, hospodářský růst a vývozní příležitosti a snižují se také emise skleníkových plynů.

 

Další informace:

 

Zdroj: Rada EU