Více času na podstatné

Europoslanci navrhují zrušení cel na čínské solární panely

19.10.2015 10:53

Skupina europoslanců vyzvala Evropskou komisi, aby ukončila dovozní cla na čínské solární panely. Podle nich již antidumpingová a antisubvenční cla postrádají smysl, zejména pokud chce Evropská unie naplnit ambiciózní cíle týkající se obnovitelné energetiky. Výzvu podporují i odborná sdružení, včetně České fotovoltaické průmyslové asociace.

Europoslanci v dopise adresovaném Evropské komisi tvrdí, že odstranění těchto restriktivních zákazů pomůže rozvoji malých střešních solárních elektráren. „Malé střešní elektrárny jsou klíčovým prvkem nového pružného energetického trhu. Mikrozdroje umožní spotřebitelům vyrábět energii přímo v místě spotřeby. Energie ze slunce se navíc v následujících deseti letech stane celosvětově nejlevnějším zdrojem elektřiny, zatímco podle prognóz IEA ceny fosilních paliv vzrostou až o tři čtvrtiny oproti dnešním cenám,“ přibližuje budoucí vývoj na energetickém trhu ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Platnost nynějších restriktivních opatření vyprší v prosinci letošního roku. Již nyní se debatuje o jejich budoucnosti. K jejich ukončení vyzvaly evropskou komisařku pro obchod Cecilii Malmströmovou i odborné asociace. „Zrušení subvencí bude mít pozitivní dopad na celé odvětví i na ekonomiku. Solární technologie se stane dostupnější, což navýší poptávku, která je nyní uměle snižována. Dalším pozitivním dopadem bude nárůst zaměstnanosti, neboť firmy zabývající se projektováním a instalacemi malých solárních elektráren budou nabírat nové zaměstnance,“ vyjmenovává výhody Veronika Knoblochová z České fotovoltaické průmyslové asociace. 

Omezení na dovoz solárních panelů z Číny přijala Evropská unie v závěru roku 2013. Evropa tím reagovala na důkazy o nekalých obchodních praktikách a neférových pobídkách čínských importérů. Opatření bylo přijato na dva roky.

 

Dopis poslanců:
https://www.solarpowereurope.org/fileadmin/user_upload/documents/Media/MEP_Letter_to_Commission.pdf

 

Dopis asociací:

Solar_Associations_Letter_Calling_to_end_Trade_Measures_on_Chinese_Solar_Modules_and_C