Více času na podstatné

Evropská komise představila výzkumný projekt EU, díky kterému se potravinový odpad stane krmivem.

17.10.2014 20:40

EK v tiskové zprávě připomněla, že do roku 2050 vzroste celosvětová poptávka po potravinách o 70 procent, přičemž prudký nárůst využívání biomasy bude také vyvíjet tlak na zemědělství. K zajištění potravin pro celý svět bez poškození životního prostředí se zaměřuje Světový den potravin 2014 (16. říjen) a to je i cílem několika výzkumných projektů financovaných EU.

EU investuje více než čtyři miliardy eur do výzkumu a inovací v evropském biohospodářství, které efektivně využívá naše obnovitelné biologické zdroje. Zemědělství je klíčovou složkou, protože zajišťuje výrobu potravin, zajišťuje udržitelné řízení přírodních zdrojů a podporuje rozvoj ve venkovských oblastech.

EU se na celosvětovém vývozu potravin podílí 18 procenty, což představuje celkovou hodnotu 76 miliard eur. V EU a jinde však zemědělce brzdí zemědělský odpad, který stojí peníze i daňových poplatníků - od 55 eur do 99 eur za tunu.

Řešení, které upřednostňuje výzkumný projekt NOSHAN financovaný EU, znamená proměňování zemědělského odpadu na krmivo pro zvířata. Jde o řešení, které by přineslo nové příležitosti pro zemědělce a snížilo závislost Evropy na dovozu krmiv. To by vytvořilo nová ekologická pracovní místa v oblasti sběru odpadu, v zařízeních na úpravu odpadu a ve výrobě krmiv.

Tuto koncepci obzvláště uvítají ve venkovských oblastech, kde je růst méně intenzivní než v městských oblastech a kde je odvětví krmiv významnou hnací silou ekonomiky.

Na celém světě se ztratí nebo promrhá jedna třetina potravin určených k lidské spotřebě, celkově 1,3 miliardy tun ročně, a zpracování potravin produkuje velké množství tohoto odpadu, vysvětlil vědecký koordinátor projektu NOSHAN Montse Jorba z technologického centra Leite ve Španělsku.

Podle jeho slov ovoce a zelenina mají ze všech potravin nejvyšší podíl na zbytečném odpadu, který představuje značné plýtvání zdroji včetně vody, půdy, energie, práce a kapitálu.

V rámci projektu NOSHAN se potravinový odpad, především ze zeleniny, ovoce a mléčných výrobků, mění na krmivo pro zvířata, a to při nízkých nákladech a nízké spotřebě energie.

Tým projektu, který sestává z výzkumných středisek, univerzit a podniků ze šesti členských států EU a Turecka, začal v roce 2012 posouzením hodnoty různých druhů odpadu, přičemž vytvořil databázi potenciálních složek krmiva. V době ukončení projektu v roce 2016 bude tým také znát nejlepší technologie pro získávání a další využití každého druhu odpadu.

Procesy, na kterých se v rámci projektu pracuje, pomohou zemědělským podnikům zpětně získat kalorie obsažené ve vyhozených potravinách, energii, která se použila pro výrobu těchto potravin, a povedou k významnému snížení spotřeby vody (potravinový odpad představuje více než čtvrtinu celkové globální spotřeby pitné vody). Snížením potřeby samostatné výroby krmiv, přístup navrhovaný v rámci projektu NOSHAN by mohl snížit rostoucí konkurenci mezi produkcí potravin a krmiv, v obou případech je nutná půda i voda.

Projekt NOSHAN spojuje výzkumné ústavy, univerzitu, velké průmyslové odvětví a malé a střední podniky v potravinářském odvětví ze Španělska, Belgie, Itálie, Německa, Francie, Nizozemska a Turecka.

 

Další informace:

NOSHAN: https://noshan.eu

 

Zdroj: TASR (původní zpráva EK)