Více času na podstatné

Evropská komise schválila novou JE ve Velké Británii

14.08.2012 13:13

"Evropská komise (EK) oznámila, že s francouzským dodavatelem EDF Energy schválila vybudování a provoz nové jaderné elektrárny v Hinkley Point C. EDF Energy předložila Evropské komisi příslušnou dokumentaci v lednu roku 2010 v souladu s požadavky Smlouvy o Euratom, podle níž jsou dodavatelé nových jaderných elektráren povinni informovat Evropskou komisi o všech investičních projektech." uvádí portál atominfo.cz.

EurActvi.cz k tématu píše, že "Konečné rozhodnutí o investici by mělo padnout na konci roku. Výstavbu nedávno odsouhlasila Evropská komise, která jádro považuje za důležitou složku britského energetického mixu. Proti výstavbě ale protestuje část britské veřejnosti."

Spojené království v současné době vyrábí z jádra asi 18 % elektřiny. Největší podíl na jeho energetickém mixu si udržují zemní plyn (45 %) a tuhá paliva (28 %).  

Všechny existující jaderné reaktory na území Británie by měly být kromě jednoho s ohledem na ukončení jejich očekávaného životního cyklu odstaveny do roku 2025. Do roku 2020 by se přitom měly odstavit také dva funkční reaktory v elektrárně Hinkley Point.

Britská vláda však očekává, že do roku 2025 by mělo z atomu pocházet až 35 GW nové výrobní kapacity. V červenci minulého roku pak parlament schválil seznam osmi lokalit vhodných pro výstavbu dalších reaktorů. Byl mezi nimi i Hinkley Point.

 

Zdroj: EurActiv.cz, Atominfo.cz