Více času na podstatné

Evropská komise vydala sdělení o pojmu veřejné podpory

27.05.2016 16:43

Evropská komise publikovala poslední, dlouho očekávaný dokument v rámci modernizace pravidel veřejné podpory, a to Sdělení Komise o pojmu státní podpora podle čl. 107, odst. 1 Smlouvy o fungování Evropské unie.

Sdělení představuje užitečné vodítko pro poskytovatele při vyhodnocování, zda konkrétní opatření zakládá nebo nezakládá veřejnou podporu. Podrobně vymezuje všechny čtyři definiční znaky veřejné podpory, včetně vysvětlení základních výkladových principů a odkazů na relevantní judikaturu Soudního dvora Evropské unie a rozhodovací praxi Komise. Samostatná kapitola je věnována financování infrastruktury.

Evropská komise vydání sdělení dlouhodobě avizovala, po dva roky byl k dispozici pouze návrh. Vydáním dokumentu dochází k završení modernizace pravidel veřejné podpory, v rámci níž byly zejména během roku 2014 revidovány nejdůležitější předpisy pro poskytování veřejné podpory.

Sdělení o pojmu veřejné podpory je zatím k dispozici pouze v angličtině - ZDE

Překlady do ostatních jazyků, včetně češtiny, aktuálně probíhají a budou k dispozici pravděpodobně v půli června. Následně bude sdělení oficiálně publikováno v Úředním věstníku Evropské unie.

 

Související článek:

Evropská komise vymezila mantinely veřejné podpory (27.5., iHNED.cz)

 

 

Zdroj: ÚOHS