Více času na podstatné

Evropský parlament schválili omezení plastových tašek a podílu biopaliv první generace

28.04.2015 15:15

Spotřeba lehkých plastových tašek v zemích Evropské unie by měla v nejbližších letech výrazně poklesnout. Shodli se na tom poslanci Evropského parlamentu, kteří přijali směrnici dávající členským státům na výběr, jak snížit produkci tašek znečišťujících životní prostředí.

Unijní země budou muset tašky buď do roku 2018 zcela zpoplatnit, nebo přijmout jiná opatření, která zajistí, aby jejich průměrná roční spotřeba klesla do roku 2019 na 90 kusů na osobu. O šest let později by se pak mělo ročně spotřebovat nejvýše 40 tašek na osobu. V současnosti přitom každý člověk použije podle statistik EU 200 tašek za rok.

 

Nová směrnice umožňuje členským státům vybrat si ze dvou možností:

  • Přijmout opatření vedoucí ke snížení průměrné roční spotřeby biologicky nerozložitelných lehkých nákupních tašek na 90 kusů na občana do konce roku 2019 a na 40 kusů ročně do konce roku 2025, anebo
  • Zajistit, aby do roku 2018 nebyly lehké plastové tašky poskytovány nakupujícím zdarma.

Evropská komise by zároveň měla posoudit vliv na životní prostředí oxo-biologicky rozložitelných plastových materiálů, které se rozpadají na malé částice, a případně navrhnout vhodná opatření za účelem omezení jejich spotřeby či zmírnění jejich škodlivých vlivů. Do roku 2017 Komise také předloží návrh opatření na označování biologicky rozložitelných a kompostovatelných plastových tašek, které by mělo zajistit jejich rozpoznání v celé EU.

 

Biopaliva

Europoslanci se také shodli na omezení podílu biopaliv vyráběných ze zemědělských plodin. Podle návrhu schváleného Evropským parlamentem by v roce 2020 neměl tento podíl přesáhnout sedm procent, což má zajistit větší zastoupení pohonných hmot vyráběných například z odpadů či řas. Dosavadní pravidla stanovená Bruselem počítala s tím, že v roce 2020 budou energie z obnovitelných zdrojů v dopravě zastoupeny deseti procenty. Plodiny, z nichž se biopaliva vyrábějí, však i v důsledku této podpory ze strany EU začaly zabírat značné plochy zemědělské půdy a konkurovat výrobě potravin.

V současnosti platná legislativa vyžaduje po členských státech, aby do roku 2020 zabezpečily alespoň desetiprocentní podíl energií z obnovitelných zdrojů na celkové energetické spotřebě v dopravě. Nová pravidla zavádí následující změny:

  • Biopaliva první generace (vyráběná ze zemědělských plodin) by se neměla na celkové spotřebě energie v dopravě podílet do roku 2020 více než 7 %,
  • Dodavatelé paliv budou muset orgánům členských států a Evropské komisi podávat zprávy o odhadované úrovni emisí vyplývajících z nepřímé změny ve využívání půdy (nepřímá změna ve využívání půdy - indirect land-use change, ILUC - znamená vyčlenění dodatečné půdy na pěstování zemědělských plodin určených ke spotřebě ve snaze vykompenzovat ztráty způsobené pěstováním plodin určených k výrobě biopaliv),
  • Komise bude publikovat údaje o emisích vyplývajících z nepřímé změny ve využívání půdy,
  • Komise předloží Evropskému parlamentu a Radě ministrů EU zprávu o možnosti zahrnutí odhadovaných emisí ILUC do existujících kritérií trvalé udržitelnosti.

 

Zdroj: EP, ČTK