Více času na podstatné

Evropský výbor ITER se nedohodl na termínu stažení emisních povolenek

23.01.2015 20:07

Na včerejším zasedání průmyslového výboru v Evropském parlament neprošel návrh na dřívější zahájení (2017) reformy systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS).

Výbor Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku projednával 22. ledna návrh týkající se plánu na stažení stovek milionů přebytkových emisních povolenek z trhu. Cílem tohoto návrhu je zvýšení cen povolenek a podnícení průmyslu na přechod k ekologičtějším způsobům získávání energie.

Výbor ovšem v prvním kole hlasování zamítl návrh začít s reformou od roku 2017, následně sice s většinou jednoho hlasu podpořil návrh na rok 2021, ovšem dle mínění některých poslanců šlo o většinu tak těsnou, že nakonec nebyl prosazen ani návrh druhý. Toto rozpačité rozhodnutí navíc způsobilo propad cen povolenek o 5,5% na 7 EUR, neboť trh očekával jasné přijetí návrhu na rok 2017.

"Je smutné, že výbor ITRE, který tradičně hájil zájmy průmyslu, nevyšle svůj signál celému Evropskému parlamentu. Navíc se zdá, že je po loňských volbách zelenější," komentoval poslanec za ODS Evžen Tošenovský z evropské konzervativní a reformistické frakce. A dodal: "Za pět a půl roku ve výboru jsem nezažil, že by u tak důležité záležitosti spadlo stanovisko pod stůl."

Za návrh úpravy systému emisního obchodování má hlavní odpovědnost výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), který by měl o zprávě hlasovat na konci února 2015. Legislativní návrh souběžně posuzují členské státy na půdě Rady EU.

Za účelem zvýšení ceny povolenek bylo v roce 2013 rozhodnuto o dočasném stažení 900 milionů povolenek z trhu a jejich vrácení na konci současné fáze obchodování (2019, 2020). Evropská komise předložila v lednu loňského roku legislativní návrh, podle kterého by byla na začátku dalšího období v roce 2021 vytvořena nová rezerva, která by se využila v případě budoucích výkyvů v cenách povolenek.

 

Zdroj: CEBRE, ODS, Kurzy.cz