Více času na podstatné

Evropský výbor pro životní prostředí bude řešit odpadové směrnice. Rada zas klimatickou dohodu

29.09.2016 07:30

Dnes bude zasedat Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, který má na programu nízkouhlíkové technologie a celou řadu směrnic týkající se odpadů. O den později budou jednat evropští ministři životního prostředí o ratifikaci Pařížské klimatické dohody.

Ve čtvrtek (29.9) zasedá Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI): Hlasování – Transmastné kyseliny, Hlasování – Strategie v oblasti letectva pro Evropu, Logistika v EU a multimodální doprava v rámci nových koridorů TEN-T, Nákladově efektivní snížení emisí a investice do nízkouhlíkových technologií, Směrnice, kterou se mění směrnice 1999/31/ES o skládkách odpadů, Směrnice, kterou se mění směrnice 2000/53/ES o vozidlech po době životnosti, směrnice 2006/66/ES o bateriích a akumulátorech a použitých bateriích a akumulátorech a směrnice 2012/19/EÚ o odpadu z elektrických a elektronických zařízení, Směrnice, kterou se mění směrnice 94/62/ES o obalech a odpadech z obalů, Směrnice, kterou se mění směrnice 2008/98/ES o odpadu.

V pátek (30.9.) bude Rada projedná ratifikaci Pařížské dohody, která je celosvětovou dohodou o změně klimatu. Očekává se, že se ministři dohodnou na uzavření Pařížské dohody ze strany EU. Díky tomu by Rada po obdržení souhlasu Evropského parlamentu mohla přijmout rozhodnutí Rady o ratifikaci dohody jménem EU v říjnu. Dohoda by tak mohla vstoupit v platnost. Rovněž se očekává, že Rada přijme závěry o přípravách nadcházející konference OSN o změně klimatu (COP22), která se uskuteční ve dnech 7. až 18. listopadu 2016 v Marrákeši (Maroko).