Více času na podstatné

Firma bez povolení nakládala s kontejnery a sudy od chemikálií, inspektoři jí uložili pokutu 300 tisíc korun

17.08.2017 13:24

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové uložili pokutu 300 tisíc korun společnosti EKO – CONTAINER SERVICE, s.r.o. za to, že ve svém areálu v Týništi nad Orlicí bez povolení nakládala s IBC kontejnery a sudy znečištěnými různými chemikáliemi.

 

Od října 2015 do konce května 2016 převzala firma od různých subjektů bezmála 29 tisícpoužitých IBC kontejnerů a sudů. Ve svém zařízení se zabývala jejich čištěním například od toxických či dráždivých látek a vyčištěné nebo repasované je potom uváděla na trh. „Problém byl v tom, že k provozu zařízení ke sběru, výkupu a využívání odpadů neměla firma povolení. Dopustila se tak porušení zákona o odpadech,“ uvedl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

 

Firma se dopustila také dalšího pochybení, protože více než sedm tisíc těchto kontejnerů a sudů do svého zařízení přijala v rámci přeshraniční přepravy. Tato přeprava odpadních obalů však nebyla řádně oznámena a povolena Ministerstvem životního prostředí. Inspektoři ČIŽP dále zjistili, že společnost přes hranice do Německa přepravila 161 tun odpadní plastové drtě k dalšímu využití, přičemž k přepravě přes hranice opět neměla povolení. Firma se proti pokutě uložené inspektory ČIŽP odvolala, Ministerstvo životního prostředí však její odvolání zamítlo a pokutu potvrdilo.

 

Zdroj: ČIŽP