Více času na podstatné

Firma dostala pokutu 200 tisíc korun za znečištění potoka a poškození významného krajinného prvku

20.05.2017 09:29

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložili ve dvou správních řízení pokutu 200 tisíc korun potravinářské společnosti. Z areálu firmy v květnu 2016 unikly do potoka čistírenské kaly a vodní tok, který je významným krajinným prvkem, poškodily.

Inspektoři zjistili, že znečištění v potoce (vodní tok beze jména) pocházelo z čistírny odpadních vod tohoto výrobního závodu. „Docházelo k úniku nečištěných kalů z kalové jímky uvnitř výrobního areálu. Tato nedbalost společnosti způsobila radikální změnu kvality vod v délce téměř dva kilometry od areálu společnosti až po soutok s řekou Sázavou. Přestože nebyli nalezeni uhynulí jedinci, je jisté, že kvůli abnormálně vysokým hodnotám znečištění organickými látkami nemohl v potoce přežít žádný živočich dýchající kyslík, což potvrdil posudek Agentury ochrany přírody a krajiny. Proces obnovy vodních společenstev bude trvat řadu měsíců až let. Došlo tak k výraznému poškození významného krajinného prvku,“ uvedl Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě.

Společnost se proti rozhodnutí ČIŽP odvolala, Ministerstvo životního prostředí však její odvolání zamítlo a pokutu v plné výši potvrdilo.