Více času na podstatné

Fotovoltaika opět plní média, již včera padlo trestní oznámení na ERÚ

21.02.2013 13:57

Česká fotovoltaická průmyslová asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost podala trestní oznámení na Energetický regulační úřad. Podle solárníků úřad pod vedením předsedkyně Aleny Vitáskové předal zkreslené materiály Ústavnímu soudu, který loni rozhodoval o 26 procentní solární dani. Kdo tvořil solární ceny, audit ERÚ neuvádí. ERÚ odmítá jakékoli zkreslení.

Viníky nelze najít, míní Informační institut. Zase jsme u nás v Čechách, opět někde totiž chybí klíčová dokumentace. Podle auditu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) totiž nelze dohledat konkrétní viníky špatného nastavení výkupních cen fotovoltaické elektřiny. Zástupci nezávislého Informačního institutu, kteří audit dnes představili na tiskové konferenci, ale obviňují z odpovědnosti za nastavení cen bývalé vedení ERÚ v čele s Josefem Fiřtem.

 

Audio: Výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová v poledních Ozvěnách dne

 

Solárníci žalobu podali už včera, až dnes to ale na tiskové konferenci oznámila výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová. Ta ERÚ vytýká špatné údaje v podkladech, které byly zaslané Ústavnímu soudu. Trestní oznámení je založené na výsledcích znaleckého posudku. Posudek podle Z. Musilové potvrzuje, že podklady, které Energetické regulační úřad zpracoval a předal Ústavnímu soudu ve věci rozhodování legalitě solární daně, byly zkreslené.

 

Je dobré vědět: Průměrné osobní náklady na zaměstnance =cca 438 000 Kč/roktj. 1 mld. Kč odebraná z průmyslu potenciálně ohrožuje cca 2000 pracovních míst (Zdroj: Sdružení velkých spotřebitelů energie)

 

Energetický regulační úřad podle vedoucí oddělení komunikace Evy Jelínkové odmítá jakékoli zkreslení. „Energetický regulační úřad se důrazně ohrazuje proti nepravdivým výrokům Zuzany Musilové z České fotovoltaické průmyslové asociace. Energetický regulační úřad důkladně zváží další kroky, které se ve věci nařčení ERÚ z manipulace s daty učiní,“ řekla Jelínková.

 

Zdroj: E15.cz, rozhlas.cz (Radožurnál)

 

Související články:

Solárníci podali trestní oznámení na ERÚ, obelhal prý soud

Kdo tvořil solární ceny, audit ERÚ neuvádí. Viníky nelze najít, míní Informační institut

Fiřt, Němeček a Trávníček z ERÚ jsou zodpovědní za solární průšvich

 

 

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/kdo-tvoril-solarni-ceny-audit-eru-neuvadi-viniky-nelze-najit-mini-informacni-institut-959077#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/kdo-tvoril-solarni-ceny-audit-eru-neuvadi-viniky-nelze-najit-mini-informacni-institut-959077#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink