Více času na podstatné

General Electric očekává revoluci v energetice. Budoucnost je hlavně v decentralizaci výroby energie

25.09.2012 10:21

Podle regionálního ředitele amerického koncernu General Electric pro střední a východní Evropu Leslawa Kuzaje je budoucnost hlavně v decentralizaci energetiky. Toto prohlásil v rozhovoru pro portál idnes.cz.

 
„Nemluvme tedy o velkých elektrárnách, ale podívejme se o dvě úrovně níže - na úroveň supermarketu nebo nemocnice. Jsme před revolucí, kdy tyto budovy budou schopny generovat energii, místo aby ji nakupovaly“, prohlásil Kuzaj.
 
Šéf General Electric je přesvědčen, že malá města budou energeticky soběstačná pomocí pokročilých technologií. To zcela změní pohled na energetiku, jak ji chápeme nyní. Výrobci energie budou sami občané. Důležité tak budou zejména sítě, které budou muset být dostatečně kvalitní, aby dokázaly absorbovat elektřinu od malovýrobců.
 
„To je podle mě podstata revoluce, která zasáhne tuto část světa. Supermarket a okolní domy se stanou soběstačným energetickým ostrovem, čím se zbavíme nákladů na transformátory a další věci, které nyní prodražují elektřinu, která je dopravována z místa na místo mnoho kilometrů daleko“,  dodal Kuzaj pro idnes.cz.