Více času na podstatné

HN: E.ON vyhrává spor o poplatky na obnovitelné zdroje energie

19.06.2014 09:29

Nejasně napsaný zákon o obnovitelných zdrojích může přijít státní kasu na miliardy korun. Společnost E.ON v minulém roce odmítala devět měsíců vybírat poplatek na obnovitelné zdroje ze spotřebované elektřiny, kterou si firmy vyrobily samy. Celkem šlo o 160 milionů korun. Státní operátor trhu s elektřinou, společnost OTE, která poplatky přerozděluje, požadoval peníze po E.ON v řízení u Energetického regulačního úřadu. A ten dal nyní distribuční společnosti za pravdu. Navíc hrozí, že i firmy, které tyto poplatky platily u ČEZ či PRE, budou tyto peníze chtít zpátky. Podle informací HN dotčené firmy zatím spíše vyčkávají, jak dopadne spor E.ON s operátorem trhu. Nejvíce z nich sídlí na distribučním území ČEZ. Ale pokud by E.ON uspěl, obrátily by se na ČEZ s požadavkem vrácení peněz.

Za vším stojí rozdílný výklad zákona o podporovaných zdrojích energie, který platil od loňského ledna do konce září. Ten totiž poplatek na obnovitelné zdroje energie definoval jako "složku ceny za distribuci na úhradu nákladů za obnovitelné zdroje". A E.ON si zákon, který poslanci od října změnili, vyložil tak, že tzv. samovýrobci ze spotřeby vlastní elektřiny tento poplatek platit nemusí. Výklad ministerstva průmyslu byl jiný - tedy že jde hlavně o rozdělení nákladů na podporu zelené energie mezi všechny výrobce elektřiny.

Operátor trhu je rozhodnutím ERÚ překvapen. S výsledkem se ale nespokojil a podal rozklad k předsedkyni úřadu ERÚ. I kdyby OTE u ERÚ neuspěl, prý se nevzdá a obrátí se na soud.

 

 

 

 

Zdroj: Hospodářské noviny