Více času na podstatné

HN: Miliardy půjdou i do paneláků

15.09.2014 09:14

Boom zateplování rodinných domů z minulých let zpomaluje. Otevírá se tak šance pro majitele činžáků a paneláků. Majitelé bytových domů by mohli být ideálními klienty: vládní dotační program na rekonstrukce tu totiž v posledních letech chyběl. Státní fond rozvoje bydlení nabízí pouze zvláštní úvěry, občas lze získat příspěvky z městské či krajské kasy, na opravy některých sídlišť přispěla EU.

Ke státním dotacím z programu Nová zelená úsporám se tak dostanou už příští rok, původně se přitom počítalo, že si na ně sáhnou až později. Navíc k nim zamíří víc peněz. Je to díky tomu, že na podporu výměn oken či zateplení fasád rodinných domů letos vláda vyčlenila bezmála dvě miliardy. Teď se ale ukazuje, že bude stačit polovina.

Důvodů, proč zájem Čechů o dotace na rekonstrukce rodinných domů letos zůstal za očekáváním, je prý několik: mírná zima, kvůli níž letos lidé platili méně za energie, nezaměstnanost, a tedy přiškrcené rodinné rozpočty, a byrokracie. Ale i to, že hlavní vlna úprav pominula a že ti, kteří opravdu potřebovali zateplit, to už udělali. Státní fond životního prostředí, který spadá pod Brabcovo ministerstvo a má zelenou úsporám na starost, hlásí, že papírování ubude.

Na zelenou úsporám, která využívá příjmy státu z prodeje emisních povolenek, má jít v příštích letech dalších zhruba dvacet miliard korun. Klíč, kolik z toho připadne na bytové a kolik na rodinné domy, teď analyzují experti Státního fondu životního prostředí. Další miliardy na rekonstrukce bude možné nově získat i z evropských peněz. Ve hře je proto varianta, že zelená úsporám by sloužila majitelům bytových domů v Praze, v regionech by čerpali z fondů Evropské unie.

 

Zdroj: Hospodářské noviny (15.9.2014)