Více času na podstatné

Horizont 2020: 80 miliard eur na inovace a výzkum, EK vyzvala k podávání návrhů na projekty

12.12.2013 11:06

Evropská komise poprvé vyzvala k podávání návrhů na projekty, které mohou získat finanční prostředky z programu EU na podporu výzkumu a inovací s názvem Horizont 2020. Na program je vyčleněno celkem 80 miliard eur a během prvních dvou let jeho fungování bude dáno k dispozici přes 15 miliard eur. Cílem je stimulovat znalostní hospodářství EU a nalézt nová řešení v oblastech, které mohou mít velký význam pro každodenní život občanů.

Je to poprvé, co Komise uvedla priority pro financování na období dvou let. Umožnila tak výzkumným pracovníkům a podnikům získat větší jistotu ohledně směřování politiky EU v oblasti výzkumu. Od dnešního dne je možné se přihlásit ve většině výzev k podávání návrhů, které budou financovány z rozpočtu programu na rok 2014. Další příležitosti budou následovat v průběhu roku.  Jen na rok 2014 je vyhrazeno kolem 7,8 miliard eur, přičemž finančními prioritami jsou tři základní pilíře programu Horizont 2020:

- vynikající věda: Na podporu špičkových vědeckých pracovníků jsou vyhrazeny přibližně 3 miliardy eur, včetně 1,7 miliard na granty z Evropské rady pro výzkum . V rámci programu Marie Skłodowska-Curie bude na stipendia pro mladé výzkumné pracovníky k dispozicizi 800 milion eur (viz MEMO/13/1123).

- vedoucí postavení v průmyslu: Na podporu vedoucího postavení Evropy v průmyslu v oblastech, jako jsou informační a komunikační technologie, nanotechnologie, pokročilá výroba, robotika, biotechnologie a výzkum vesmíru, vyhrazeno 1,8 miliard eur.

- společenské výzvy: Na inovativní projekty řešící některé ze sedmi společenských výzev uvedených v programu Horizont 2020 bude vyhrazeno 2,8 miliard eur. Jedná se především o tyto oblasti: zdraví, zemědělství, námořní a biohospodářství, energetika, doprava, opatření v oblasti klimatu, životní prostředí, účinné využívání zdrojů a surovin a bezpečnost.

 

Další informace:

Podrobnější informace o výzvách naleznete - ZDE

MEMO/13/1085 Horizont 2020 –  Nový program EU na podporu výzkumu a inovací

Internetové stránky programu Horizont 2020

Portál pro účastníky

Informace o prezentaci pracovního programu Horizont 2020 v ČR

 

Co je Horizont 2020?

Horizont 2020 je doposud největším rámcovým programem EU na podporu výzkumu a inovací – poběží 7 let a disponuje rozpočtem ve výši téměř 80 miliard eur. Většina prostředků EU na výzkum se přiděluje na základě konkurenčních výzev k předkládání návrhů, ale tento program počítá rovněž s financováním Společného výzkumného střediska Evropské komise, Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a výzkumu spadajícího pod Smlouvu o Euratomu. Zároveň budou vyhlašovány individuální výzvy k podávání návrhů v rámci specifických partnerství s konkrétním odvětvím či s členskými státy (viz IP/13/668). Celkový rozpočet EU na výzkum v roce 2014, včetně individuálních výzev a administrativních nákladů, se pohybuje ve výši 9,3 miliard eur a v roce 2015 vzroste na 9,9 miliard eur. Konečná částka na rok 2015 bude známa po přijetí ročního rozpočtu na rok 2015.

Příležitosti pro získání prostředků v rámci programu Horizont 2020 jsou uvedeny v pracovním programu, který naleznete na internetových stránkách Komise věnovaných financování výzkumu. Celý proces žádosti o finanční prostředky je nyní rychlejší a lze jej celý provést elektronicky. Programová struktura je rovněž jednodušší a k dispozici je jednotný soubor pravidel. Snížena byla také zátěž způsobená finanční kontrolou a audity. 

Na období 2014-2015 je vyčleněno i 500 milionů eur na inovativní malé a střední podniky, a to prostřednictvím zcela nového nástroje.  Očekává se rovněž, že mnoho projektů bude obsahovat genderové aspekty. Finanční prostředky budou věnovány i na stimulaci diskuse o úloze vědy v dnešní společnosti. Byla zavedena nová pravidla, kterými se stanoví požadavek tzv. otevřeného přístupu k informacím, které se týkají výsledků projektů realizovaných v rámci Horizontu 2020. Ty by tak měly být veřejnosti dostupné zdarma.