Více času na podstatné

Hospodářský výbor nepřijal Urbanův návrh na změnu řízení ERÚ

19.03.2014 07:30

Sněmovní hospodářský výbor včera odmítl návrh poslance ANO Jaroslava Faltýnka na obnovení podpory výroby elektřiny z bioplynu. Výbor nepodpořil ani návrh poslance ČSSD Milana Urbana, který měnil způsob řízení Energetického regulačního úřadu. Oba návrhy směřovaly k novele energetického zákona, kterou výbor nakonec doporučil Sněmovně schválit jen s legislativně technickými úpravami. Novela má především vyjasnit účtování poplatků za obnovitelné zdroje. Výbor o Urbanově návrhu ani nehlasoval, protože ministerstvo průmyslu a obchodu k němu zaujalo negativní postoj. Návrh přepokládal mimo jiné zřízení pětičlenné rady ERÚ. Samotnému úřadu se tento návrh nelíbil a obrátil se kvůli němu dokonce na Evropskou komisi, aby přezkoumala, zda je v souladu s evropskými směrnicemi. Urban řekl, že návrh nebude vznášet ani ve druhém čtení zákona.

 

Novela energetického zákona a zákona na podporu OZE

  • II. čtení: St 19. března 2014 od 14hod
  • III. čtení: St 26. března, 1. bod odpoledne
  • Novela energetického zákona a zákona POZE - ST99
  • poslanci schválili termín druhého a třetího čtení návrhu zákona
  • Hospodářský výbor projednal návrh zákona a vydal 18. 3. 2014 usnesení doručené poslancům jako tisk 99/1 (pozměňovací návrhy)
     
Další informace z průběhu schůze ZDE

 

"My zřízení regulační rady jako princip podporujeme a dokonce jsme v tomto smyslu s ERÚ zahájili práce na tom, jak to formulovat do velké novely," řekl poté novinářům náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc. Podle něj je potřeba pečlivě zvážit, jaké budou pravomoci rady i předsedy úřadu, a také je nutné, aby takový návrh prošel připomínkovým řízením. "V každém případě tento návrh bude zapracován do velké novely zákona a takto jsme jednali i s ERÚ," dodal. Velkou novelu energetického zákona by podle něj měla vláda předložit Sněmovně do poloviny roku.

Výbor nepřijal ani návrh poslance Faltýnka na obnovení podpory výroby elektřiny z bioplynových stanic. Ministerstvo k němu zaujalo také negativní postoj, ale členové výboru o něm hlasovali, protože si ho osvojil předseda výboru a Faltýnkův spolustraník Ivan Pilný. Podpořilo ho jen šest přítomných poslanců.

 

Související článek:

Svaz průmyslu varuje před nesystémovými zásahy v energetické legislativě

Tento týden poslanci i senátoři projednají řadu environmentálních předpisů

 

 

Zdroj: zpráva ČTK