Více času na podstatné

I v loňském roce emise z elektráren ČEZ oproti roku 2013 klesly

01.04.2015 18:59

Oproti roku 2013 ubylo vloni tuhých znečišťujících látek i oxidu siřičitého a oxidů dusíku, jak uvádí aktuální Zpráva o plnění společného prohlášení Ministerstva životního prostředí a společnosti ČEZ.

Tato dlouhodobá společná dohoda si klade za cíl každoroční snižování emisí z energetických zdrojů společnosti ČEZ nad rámec platné legislativy a plnění řady dalších oboustranných závazků v oblasti obnovitelných zdrojů energie, podpory vzdělávání i aplikace nejmodernějších technologií.

Tuhých znečišťujících látek vypustil ČEZ oproti plánovanému závazku z roku 2010 zhruba o polovinu méně. Pokud se týká oblasti dalších sledovaných látek, dosáhly emise oxidu siřičitého asi 77% a oxidy dusíku 43% oproti tomu, co bylo plánováno. V porovnání s rokem 2013 to bylo o 4% méně, u oxidu siřičitého i oxidů dusíku zhruba o 2% méně.

Zpráva o plnění společného prohlášení se pravidelně zveřejňuje ke konci března, dle „Prohlášení o strategické součinnosti ČEZ a MŽP v oblasti ochrany ovzduší a klimatu“, podepsaného 9. listopadu 2010. Zpráva kromě plnění emisních stropů na daný kalendářní rok shrnuje například i změny v oblasti obnovitelných zdrojů energie nebo energetických úspor, ale i spolupráci ve vzdělávání, výchově i osvěty k udržitelnému rozvoji. 

 

Stáhněte si:

 

 

Zdroj: MŽP, Vyhodnocení prohlášení ČEZ a MŽP za rok 2014