Více času na podstatné

iDNES.cz: Přestavte si auto na elektrický pohon. Kola s motorem budou brzy k mání

14.08.2012 13:28

Server iDNES.cz informoval, že americká společnost Protean Electric chystá příští rok výrobu speciálních elektromotorů určených pro montáž přímo do kol automobilů. Díky tomuto řešení bude snadné udělat v podstatě elektromobil z téměř každého auta. Technologie se jmenuje jednoduše Protean Drive. Celá sestava má hmotnost sice 31 kilogramů, avšak dle výsledků několika studií nedochází ke zhoršení jízdních vlastností ani komfortu. Systém je pro běžného řidiče téměř nepostřehnutelný. Sestava je v současné podobě dost veliká a je určena pro kola o rozměrech 18 až 24 palců. Každý z elektromotorů má výkon 64 kW, ve špičce dokonce až 81 kW.

 

Myšlenka umístění elektromotorů pro pohon automobilu přímo do jeho kol není vůbec nová. Elektromotory jako přímé součásti kol používaly už elektromobily Lohner-Porsche Mixte na samém počátku 20. století, tedy před více než 110 lety.

 

Příští rok začne společnost s předsériovou výrobou. Napřezrok v roce 2014 už chce společnost ve své čínské továrně rozjet výrobu naplno a ročně vyrábět až 50 tisíc elektromotorů. Pokud bude její výrobek úspěšný, chce jej licencovat dalším větším výrobcům, kteří by mohli uspokojit případnou velkou poptávku.

 

Tak se nechme překvapit.

 

Celý článek "Přestavte si auto na elektrický pohon. Kola s motorem budou brzy k mání" čtěte ZDE.

 

Zdroj: iDNES.cz