Více času na podstatné

Služební zákon komplikuje nové operační programy

15.01.2015 09:28

Evropská komise nebude schvalovat české straně operační programy na roky 2014 až 2020, pokud nebudou existovat doprovodné prováděcí předpisy ke služebnímu zákonu. V Senátu to včera řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová s tím, že ji o tom Komise oficiálně informovala v úterý.

„Oznamuji, že jsem včera (v úterý) obdržela oficiální e-mail ze strany Komise, že nebudou schvalovány programy 14-20 (2014-2020), aniž by existovaly prováděcí předpisy ke služebnímu zákonu,“ řekla ministryně senátorům v debatě o novele zákona o veřejných zakázkách.

 

MMR ČR: Zástupci Ministerstva vnitra, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva práce a sociálních věcí minulý týden jednali v Praze s delegací Evropské komise o problematice zákona o státní službě. I přes vstřícný průběh jednání a objasnění řady otázek, Evropská komise 12. ledna 2015 potvrdila, že zatím nezahrne české programy do skupiny aktuálně schvalovaných programů. Ve vyjádření, ve kterém se Evropská komise odvolává na dopis komisařky pro zaměstnanost, sociální záležitosti a inkluzi Marianne Thyssen z prosince 2014, se uvádí, že aktuálně nejsou z české strany zohledněna očekávání Evropské komise definovaná v Dohodě o partnerství.

 

Šlechtová také řekla, že Komise porovnala uzavřenou dohodu o partnerství se schváleným služebním zákonem. České straně potom poslala dopis s varováním, že vzhledem k tomu, že služební zákon neobsahuje všechno, co se slíbilo v dohodě o partnerství, nemusí Komise proplácet peníze z prvních výzev za nynější programové období 2014-2020.

Přestože se jedná o komplikaci v procesu schvalování operačních programů pro nové období, nemusí nutně dojít k posunu v předpokládaných termínech vyhlášení prvních výzev. „Ministerstvo pro místní rozvoj zpracovalo a vláda následně v minulém roce schválila mechanismus pro vyhlašování výzev i před schválením programů ze strany Evropské komise. Pokud jednotlivé resorty, které řídí operační programy, tato kritéria naplní, budou moci vyhlašovat výzvy dle původních předpokladů,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v tiskové zprávě MMR.

K problematice server EurActiv.cz uvedl, že Evropská komise má výtky k trojici českých operačních programů, a proto je příští měsíc neschválí. Česká republika bude mít možnost složit „reparát“ až o několik měsíců později, druhé kolo schvalování totiž proběhne v červnu. Evropské komisi se v připravených programech „Podnikání a inovace“, „Rybářství“ a „Životní prostředí“ nelíbí zejména způsob odměňování úředníků, který má řešit služební zákon. Výhrady Komise potvrdil novinářům i tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza. Brusel podle něj po Česku požaduje, aby ohodnocování úředníků probíhalo transparentněji. „Zástupci Evropské komisi zcela nerozuměli českému systému zákonů a vyhlášek, ale myslím, že se nám jim to podařilo vysvětlit. Texty vyhlášek ještě budou chtít vidět,“ uvedl Prouza.

 

Čtěte také:

Brusel smetl Česku operační programy 2014-2020 (EurActiv.cz, 14.1.)

 

Zdroj: iDNES.cz, EurActiv.cz, MMR ČR