Více času na podstatné

iDNES: Kanadský Westinghouse chce v Česku vyrábět proud z odpadu

31.10.2014 06:17

V­ Česku mohly objevit reaktory s logem společnosti Westinghouse. Nepůjde však o americko-japonského výrobce štěpných zařízení, ale kanadskou společnost Westinghouse Plasma Corporation (WPC). Firma vidí příležitost v zákazu skládkování od roku 2024. WPC proto v Česku plánuje prostřednictvím ostravské společnosti PGP Terminal investovat do výstavby plazmových reaktorů, které komunální odpad přemění na elektrickou energii. V reaktoru se při teplotách kolem tří tisíc stupňů Celsia odpad přeměňuje na syntetický plyn, který se po pročištění spaluje a vyrábí se s jeho pomocí elektřina.

Společnost nyní zaměřuje na jednání s představiteli krajů o zajištění dostatečných dodávek komunálního odpadu. Sama chce pak financovat výstavbu plazmových reaktorů o objemu sto tisíc tun odpadu ročně. Náklady na výstavbu takového zařízení by neměly překročit částku dvou miliard koru. Projekt podpořil i kanadský velvyslanec Otto Jelinek, který minulý týden uspořádal na ambasádě pro potenciální partnery seminář.

Hlavním zdrojem příjmů by se však měly stát poplatky za zpracování odpadu a především prodej elektřiny. Zástupci PGP Terminal doufají, že by výkupní cena elektřiny z­ plazmové technologie mohla v budoucnu získat státní garanci.

V minulosti se v Česku záměry na zpracování odpadu na principu plazmového zplynování už objevily, ale žádný se zatím nerealizoval. Více ZDE

 

Čtěte také:

HN: Plazmový reaktor se tlačí do Česka. Nahradí spalovny? (27.6.2014, HN)