Více času na podstatné

iDNES: Recyklace elektrospotřebičů čeká změna, může to však zdražit ty nové

08.09.2016 07:41

Lednice, pračky, mobily a další výrobky. To všechno by mohlo zdražit, pokud vstoupí v platnost nová pravidla pro sběr vysloužilých elektrospotřebičů, která chystá vláda. Velcí výrobci totiž tvrdí, že se kvůli tomu zvednou recyklační příplatky. Svozové a recyklační firmy si ale myslí opak.

Každý, kdo si kupuje nový mobil, pračku nebo ledničku, platí v ceně i příplatek za jejich ekologickou likvidaci. Pohybuje se od několika korun za malé spotřebiče po stokoruny za ty větší. Nový zákon o výrobcích s ukončenou životností, který ve čtvrtek budou posuzovat vládní legislativci, by podle velkých výrobců spotřebičů mohl přinést jejich zvýšení.

Jádrem sporu je nové pravidlo, které má zcela oddělit výrobce od zpracování a recyklace elektroodpadu. „Stavějí neprostupnou čínskou zeď,“ říká Radek Hacaperka, ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů CECED.

Hrozí, že svozové firmy vyšroubují cenu nahoru. A to by se pak mohlo promítnout do výše recyklačních příspěvků. Spotřebiče by tak mohly podražit o desítky a v některých případech, třeba u lednic, až o stovky korun,“ vysvětluje Hacaperka.

Podle svozových a recyklačních firem však „čínská zeď“ recyklační příspěvky nezvedne. Spíše naopak. „Pokud se možnosti zpracování otevřou dalším firmám, zvýší se konkurenční tlak, který naopak tlačí na snížení ceny,“ říká ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka.

Ani podle ministerstva životního prostředí, které zákon předkládá, nepovede odstavení výrobců od zpracování odpadu ke zdražení. „Tento argument vnímáme jednoznačně účelově,“ říká Ladislav Trylč, vedoucí oddělení zpětného odběru MŽP.

Úřad se novou úpravou snaží reagovat na situaci, která vznikla po roce 2012. Výrobci sdružení v kolektivním systému Asekol si tehdy u Jihlavy založili vlastní zpracovatelský závod Enviropol, kde recyklují drobné spotřebiče z Česka i dalších zemí. To vyřadilo ze hry řadu nezávislých zpracovatelů včetně chráněných dílen, kteří dříve od Asekolu dostávali zakázky na zpracování elektrošrotu. Situaci kritizoval i antimonopolní úřad.

 

Celý článek ZDE.

 

Zdroj: iDNES