Více času na podstatné

IEA vydala výroční publikaci World Energy Outlook 2013

14.11.2013 07:44

VWEO_2013_Cover_WEB-1ýkonná ředitelka Mezinárodní energetické agentury představila 12. listopadu 2013 v Londýně nové vydání publikace IEA - Světový energetický výhled (World Energy Outlook 2013 - WEO 2013). Letošní zpráva přináší výhled globálního energetického trhu do roku 2035 a posouzení jeho vlivu na energetickou bezpečnost , životní prostředí a ekonomický růst.

Poprvé se ve zprávě posuzuje energetická účinnost - klíčový faktor globální energetické rovnováhy - obdobně jako ostatní konvenční paliva. V první části se WEO zaměřuje na zkoumání vlivu regionálních rozdílů v cenách energie na konkurenceschopnost průmyslu a navrhuje opatření k minimalizaci jejich dopadů. Druhá část zprávy přináší hloubkovou analýzu energetického sektoru Brazílie. Analýza zásob konvenčních a nekonvenčních zdrojů ropy , výhled globálních trendů a jejich implikací pro rafinérský průmysl a mezinárodní obchod s ropou jsou obsahem třetí části WEO.

Orientace v rychle se měnícím světě energie : Mnohé z dlouhodobě uznávaných názorů v energetickém sektoru se mění. Hlavní dovozci energie se stávají vývozci a země dlouhodobě považovány za vývozců energie se stávají vedoucími centry růstu globálního energetického poptávky. Těžiště poptávky po energii se v rozhodující míře přesouvá do vynořujících se ekonomik ( emerging economies). Podle IEA bude Čína dominovat ve spotřebě energie do roku 2020, kdy by prvenství v ekonomickém růstu a spotřebě uhlí měla převzít Indie . Blízký východ dlouhodobě vnímán jako hlavní dodavatel energie na světové trhy se stává významným spotřebitelem energie. Expandujícím centrem poptávky po energii se stává jihovýchodní Asie. V důsledku rozvoje těžby nekonvenční ropy a plynu by se USA měly stát soběstačnými v pokrytí energetických potřeb z domácích zdrojů.


Energetický sektor jako zdroj dvou třetin globálních emisí skleníkových plynů bude rozhodujícím pro dosažení klimatických cílů. Podle centrálního scénáře se emise CO2 z energetiky do roku 2035 zvýší o 20 % , což ponechá svět na trajektorii zvýšení dlouhodobé průměrné teploty o 3,6 ° C, značně vzdálené od mezinárodně schváleného cíle 2 ° C.

Energetika a mezinárodní konkurenceschopnost je novou tématem WEO. Značné regionální rozdíly v cenách zemního plynu a elektřiny zaměřili pozornost politiků na roli energie v konkurenceschopnosti průmyslu. Evropský a japonský průmysl vynakládá na elektřinu v průměru dvojnásobně více než průmysl v USA. Podle analýzy IEA náklady na energii mohou rozhodujícím způsobem ovlivnit konkurenceschopnost energeticky náročných odvětví, které globální tvoří jednu pětinu přidané hodnoty průmyslu, čtvrtinu zaměstnanosti a 70 % průmyslové spotřeby energie. Podle projekce se regionální rozdíly v cenách zemního plynu budou postupně snižovat, ale vývoj cen elektřiny do roku 2035 bude znevýhodňovat průmysl EU a Japonska, což se promítne do snížení jejich podílu v exportu energeticky náročných výrobků.

Podle IEA rozvoj efektivnějších a integrovaných energetických trhů může významně přispět ke snížení vysokých cen energie. Dalšími faktory jsou rychlý rozvoj globálního trhu s plynem, urychlení tržních reforem v Asii a export LNG ze severní Ameriky. V některých částech světa včetně Evropy existuje potenciál zopakovat v menším rozsahu úspěch v rozvoji břidlicového plynu v USA, ačkoli nejistota ohledně kvality ložisek, nákladů na produkci a přijatelnosti jeho rozvoje pro veřejnost přetrvává.

Obnovení pozornosti vlád na realizaci opatření v energetické účinnosti v době vysokých cen energie umožnilo zrychlit tempo jejího zlepšování na globální úrovni, čímž se dosáhnou přínosy v konkurenceschopnosti , energetické bezpečnosti a řešení změn klimatu. Implementace nových politik by podle centrálního scénáře měla přinést úsporu 910 Mtoe (mil. tun olejového ekvivalentu) do roku 2035, což představuje polovinu současné spotřeby energie EU. Navzdory očekávanému globálnímu průměrnému 1,9 % - nímu tempu zlepšování energetické účinnosti ročně potenciál energetické účinnosti nebude zdaleka vyčerpán. Až dvě třetiny zůstanou nevyužity. Podle IEA je nutné realizovat opatření k odstranění překážek pro investice do energetické účinnosti a především eliminovat dotování cen fosilních paliv . Realizace těchto opatření zajistí přínosy i domácnostem a umožní snížit jejich náklady na energii. To je důležité zejména pro domácnosti v EU, které platí jedny z nejvyšších cen energie ve světě.

 

Další informace na stránkách IEA - ZDE. The World Energy Outlook is for sale at the IEA bookshop.

 

Zdroj: energie-portal.sk, IEA