Více času na podstatné

iHNED.cz: Moody´s - Ceny elektřiny propadají a ČEZ patří k výrobcům, které to nejvíce zasáhne

04.02.2013 10:10
Ceny elektřiny klesly v uplynulém týdnu na nová minima s nimi i ceny emisních povolenek. Agentura Moody´s upozornila, že jedním z hlavních poražených v rámci toho vývoje je i energetická skupina ČEZ
 
Jedním z důvodů poklesu cen elektřiny je právě pokles cen emisních povolenek EU až o 7 procent na 3,53 eura za tunu CO2. Cena evropských emisí, která se odráží i v ceně elektřiny, se v pátek dostala nejníže od minulého čtvrtka. Tehdy se v důsledku nezávazného zamítavého stanoviska průmyslového výboru Evropského parlamentu vůči návrhu Evropské komise snížit převis nabídky na trhu s emisemi oddálením prodejů části povolenek cena emisí na chvíli propadla o celých 40 procent až na historické dno 2,81 eura/t. Ceny emisních povolenek se následně minulý týdne zotavily poté, co si trh zřejmě uvědomil, že rozhodnutí Evropského parlamentu není konečné.
 
Alan Svoboda, šéf divize prodeje energetické skupiny ČEZ, ve čtvrtek při vystoupení na energetické konferenci dle agentury Dow Jones uvedl, že firma s ohledem na nízké ceny emisních povolenek rozhodně zvažuje prodloužení živostnosti svých uhelných elektráren, které jsou nyní podle něho jediné, jež vyrábějí elektřinu se ziskem.

 

Celý článek čtěte ZDE.

 

 

Zdroj: iHNED.cz (převzato z patria.cz)