Více času na podstatné

iHNED.cz: Elektřina ze zemského tepla se má vyrábět i v Česku. U Semil chtějí vrtat do 5 kilometrů

16.08.2012 09:12

"Město Semily jedná s firmou Entergeo o stavbě geotermální elektrárny za miliardu korun. Litoměřice shánějí peníze na podobný projekt v Bruselu. Teplo ukryté v nitru země pro vytápění a výrobu elektřiny využívá už řada zemí. Česko na první geotermální elektrárnu teprve čeká. Projekt firmy Entergeo na výstavbu geotermální elektrárny v Benešově u Semil posuzuje ministerstvo životního prostředí. Dalším městem, které usiluje o geotermální elektrárnu, jsou Litoměřice. Tam vznikl zkušební vrt do hloubky 2 111 metrů už v roce 2007. Průzkum tehdy financovalo ministerstvo průmyslu a obchodu", informuje server iHEND.cz.

 

Geotermální elektrárna vznikne vyvrtáním tří pětikilometrových vrtů. Na povrchu mohou být třeba deset metrů vzdálené. Prostřední vede kolmo dolů, další dva mírně šikmo do stran, takže na konci jsou od sebe asi tři sta metrů daleko. Do pěti kilometrů dosáhne vrtná souprava díky systému napojených důlních tyčí, na kterých je jakoby zavěšena. Prostředním vrtem se pak vstřikuje studená voda, která se v podzemí okolní teplotou kolem 180°C přemění na páru, která je vedena dvěma dalšími na povrch, kde roztáčí turbínu na výrobu elektřiny. Možný je i opačný postup.

 

S geotermální energií to zřejmě v Česku nebude tak horké, píše iHNED.cz a dále uvádí fakt, že to naznačuje především fakt, že na průzkum tohoto zdroje rezignovala největší tuzemská energetická společnosti ČEZ.

 

Celý článek čtěte ZDE.

 

Zdroj: iHEND.cz