Více času na podstatné

Indie zpomalí růst emisí skleníkových plynů

03.10.2015 09:36

Indie, která je třetím největším znečišťovatelem ovzduší na světě, představila svůj plán snížení emisí ve čtvrtek večer. To byla nejzazší lhůta pro předložení závazků před prosincovou konferencí v Paříži, kde by měly vlády zemí světa schválit přelomovou dohodu o boji proti klimatickým změnám.

Ve zprávě indická vláda uvedla, že od roku 2005 do současnosti se jí podařilo snížit emise na jednotku HDP o 12 procent a do roku 2030 by to mělo být o 33-35 procent. Podle Dillí to bude znamenat, že vzhledem k mohutnému rozvoji indické ekonomiky emise skleníkových plynů v zemi dále porostou, ale pomalejším tempem než dosud.

Indie ve své zprávě rovněž slíbila mohutné zalesňování území. Do roku 2030 by měla vysázet takové množství nových stromů, aby pohltily až tři miliardy tun oxidu uhličitého.

Podpora solárních, větrných a vodních elektráren by měla přispět k tomu, že obnovitelné zdroje energie se na subkontinentu za pět let budou podílet na produkci elektřiny výkonem 175 gigawattů. Aby uspokojila svou energetickou spotřebu, bude ale Indie muset rovněž dále zvyšovat množství tepelných elektráren, píše se ve zprávě.

Pařížská klimatická konference je plánována mezi 30. listopadem a 11. prosincem letošního roku. Nová klimatická dohoda, která by tam měla vzniknout, má koncem příštího roku nahradit Kjótský protokol.

 

Zdroj: ČTK