Více času na podstatné

Indikátory udržitelného rozvoje pro strategický rámec Česká republika 2030

18.04.2017 14:52

Strategický rámec Česká republika 2030 navazuje na Strategický rámec udržitelného rozvoje České republiky z roku 2010. Není ale jeho pouhou aktualizací. Mezinárodní situace, konkrétně přijetí Agendy 2030 (OSN) vyvolala potřebu promítnout Cíle udržitelného rozvoje do relevantních materiálů ve všech signatářských zemích. V České republice je výsledkem tohoto procesu nový Strategický rámec Česká republika 2030 s celkem 6 klíčovými oblastmi, 27 strategickými a 96 specifickými cíli a 192 indikátory.

Pro potřeby navrhování a konzultace indikátorů byl vytvořen Výbor pro indikátory Rady vlády pro udržitelný rozvoj, kterému předsedá Český statistický úřad. Jedním z prioritních úkolů Českého statistického úřadu je příprava indikátorů vhodných k měření specifických cílů vytyčených v ČR 2030. Vzhledem k inovativnímu pojetí strategického dokumentu některé indikátory navržené v materiálu neodpovídají statistickému pohledu na indikátory. Navržená indikátorová sada se liší také úrovní vyspělosti jednotlivých indikátorů. Tomu odpovídá rozdělení indikátorů do dvou skupin – odsouhlasené a šedé. Šedé indikátory budou nadále metodicky vylepšovány, popř. nahrazovány vhodnějšími ukazateli. U takto navržené indikátorové sady se předpokládá, že podle potřeb bude docházet k postupným úpravám indikátorů v průběhu celé existence strategického dokumentu.

Tato přednáška odezní na XIII. ročníku mezinárodní konference „Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje“ se koná ve dnech 26. a 27. dubna 2017, jako doprovodný program Stavebních veletrhů Brno. Konference je zaměřena na aktuální otázky udržitelného rozvoje, dobrovolné přístupy k dosahování cílů udržitelného rozvoje na úrovni podniků, výsledky projektů, případové studie a diskusi nad praktickými zkušenostmi.

 

Další podrobnosti ke konferenci, program a přihlášky - ZDE