Více času na podstatné

Informace ze Švédsko - českého fóra o nakládání s odpady

30.05.2016 14:48

Dne 18. května proběhl druhý ročník Švédsko-českého fóra o efektivním nakládání s odpady, které uspořádalo Velvyslanectví Švédska v Praze a Business Sweden ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí České republiky. Na adrese velvyslanectví se opět sešli odborníci z českého a švédského odpadového hospodářství. Cílem fóra bylo podpořit spolupráci a umožnit výměnu zkušeností v oblasti nakládání s odpady mezi Českou republikou a Švédskem.

Po oficiálním zahájení fóra velvyslankyní J. E. paní Annikou Jagander představil pan Ing. Jaroslav Manhart, ředitel odboru odpadů Ministerstva životního prostředí ČR, nejnovější záměry ministerstva v souvislosti s revizí zákona o odpadech č. 185/2001 Sb.. Na tuto přednášku pak navázal jeho kolega pan Ing. Jan Maršák, který představil systém oběhového hospodářství v ČR a aplikoval jej na vize ministerstva. Publikum získalo jasný přehled o tom, jakým směrem se bude Česká republika vydávat v následujících letech v rámci odpadového hospodářství.

Švédský koncept odpadového hospodářství a přechod skládkování na oběhovou ekonomiku představil pan Nils Lunquist, jenž má více než třicetileté zkušenosti z působení ve své funkci odpadového experta města Stockholm.

Dále následoval blok přednášek sedmi švédských společností, jejichž zástupci hovořili o specifických inovativních řešeních v  oblasti odpadového hospodářství, jejich ekonomických výhodách a pozitivním dopadu na společnost nevyjímaje. Témata se týkala problematiky balení odpadů, zařízení na energetické využití odpadů, recyklace a zpracování odpadů včetně odpadů nebezpečných, atd. Mimo jiné byly prezentované švédské zkušenosti zacházení s komunálním odpadem a skládkovými zásobami včetně ekonomických kalkulací při implementaci různých řešení.

Novinkou letošního fóra byla témata zaměřená na nakládání se specifickým odpadem jako jsou pneumatiky a elektronický odpad. Dodatečné zpestření fóra přinesla prezentace týkající se hospodaření nemocnic s jejich odpadem, s čímž má Švédsko unikání zkušenosti.

V odpolední části programu probíhali formální individuální jednání mezi českými a švédskými účastníky.

Tato prestižní akce se letos opět vydařila, čemuž svědčil velký zájem o účast i intenzivní debaty a jednání mezi švédskými a českými zástupci přizvaných organizací, institucí a firem. Celou akci doprovázela okouzlující atmosféra residence a neobvyklý výhled na Prahu díky unikátní poloze velvyslanectví. Organizátoři akce tímto děkují všem hostům za jejich účast a s radostí Vás tímto předběžně zveme na příští konání fóra, které se opět uskuteční v průběhu příštích dvou let.