Více času na podstatné

Inspekce se zaměří společně s vodáky na malé vodní elektráreny

02.07.2015 13:48

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) se společně s vodáky zaměří na kontrolu minimálních zůstatkových průtoků na vodních tocích sloužících mimo jiné pro provoz malých vodních elektráren. Domluvili se na tom zástupci inspekce, Českého svazu kanoistů a vodáckého serveru raft.cz. Vodáci inspektorům pomohou monitorovat stav vody prostřednictvím webu.

„V posledních letech dostáváme řadu podnětů na řešení problematiky jezů na vodních tocích, přes které neprotéká žádná voda, případně je její množství zcela nedostatečné,“ upozornil Erik Geuss, ředitel České inspekce životního prostředí. Z praxe inspektorů vyplývá, že nízký stav vody v tocích je často způsoben provozem malých vodních elektráren (MVE). Jejich provozovatelé nedodržují stanovený minimální zůstatkový průtok, což má negativní dopad na životní prostředí.

„Často se na řekách setkáváme s tím, že přijedete k jezu, kde je vybudována sportovní propust pro vodáky. Jenže ta je buď zcela zahrazena, nebo v ní není žádná voda. Všechna je totiž nasměrována do elektrárny,“ popsal obvyklou situaci na řekách Petr Ptáček, majitel Vodácké školy záchrany a vodáckého webu raft.cz. Kvůli jedné elektrárně tak musí vodáci přenášet lodě i stovky metrů, přitom by se mohl úsek při dodržení průtoku bezpečně splouvat.

Podle Pavla Šálka z Českého svazu kanoistů (ČSK VT) není vodní turistika už dávno jen zábavou několika lidí, ale živí spoustu podnikatelů, např. půjčovny, cestovní kanceláře, kempy, restaurace, výrobce vodáckých potřeb. „Jedno podnikání na řece nesmí likvidovat druhé.“

V důsledku vyschnutí části koryta dochází k úhynu vodních živočichů a rostlin. Ohrožuje to reprodukci i samotnou existenci ryb a nepříznivě ovlivňuje i další organismy. Negativní účinky snížení průtoků se zvlášť výrazně projevují v regulovaných a znečištěných úsecích toků. Nadměrný odběr vody z koryta znamená rovněž zmenšení samočistících schopností řeky.

Od roku 2010 až do roku 2014 provedli inspektoři z oddělení ochrany vod 435 kontrol MVE, při kterých bylo v 71 případech zahájeno správní řízení, většinou pro zjištěné nedodržování stanoveného minimálního zůstatkového průtoku či nedovolený odběr povrchových vod. Za zjištěná porušení vodního zákona byly uloženy pokuty v celkové výši 1 421 509 korun.

Vodáci se rozhodli mapovat problémová místa a publikovat je na webu www.suchejezy.cz.