Více času na podstatné

Jak financovat záchranu klimatu?

01.04.2015 08:55

To bylo hlavní téma diskuze členů národních parlamentů členských zemí a Evropského parlamentu během pondělního (30. března) slyšení k pařížské konferenci o klimatu, která proběhne letos v prosinci. Členové národních parlamentů se shodli, že nyní je na nich, aby zajistili, že jejich vlády přijedou do Paříže s těmi správnými postoji.

"EU vždy stála v čele boje proti změně klimatu," řekl předseda parlamentního Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, italský lidovec Giovanni La Via, který na úvod jednání přivítal poslance národních parlamentů z 22 členských zemí EU.

Německý sociální demokrat Jo Leinen označil za velký problém financování. "Kdo přijde se stovkami miliard eur, které bude nutné předložit v Paříži," chtěl vědět.
Nizozemský liberál Gerben-Jan Gerbrandy řekl, že "dokud nebude bohatý svět ochoten zaplatit za boj proti změně klimatu víc, chudý svět nebude chtít přijít se skutečnými významnými cíli pro snížení emisí CO2."

Do Paříže by měli jet ministři financí, myslí si nizozemský zelený poslanec Bas Eickhout. "To, co dohodu umožní, nebo naopak pohřbí, budou finance," prohlásil, a dodal, že pokud Evropa nedodá do roku 2020 slíbených 100 miliard dolarů, diplomacii životního prostředí to zničí.

"Paříž sama o sobě otázku klimatu nevyřeší," řekl komisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiku Miguel Arias Cañete. Upozornil, že dohodu budou muset ratifikovat národní parlamenty a do praxe ji budou převádět regiony.

Poslankyně francouzského senátu Fabienne Keller vyjádřila odhodlání hostitelské země připravit cestu pro to, aby bylo v Paříži dosaženo udržitelné dohody.

Ve druhé části slyšení poslanci jednali o vizi pro další vývoj po pařížské konferenci.

 

Další informace o přípravách EP na pařížskou klimatickou konferenci COP21 najdete ZDE

 

Čtěte také:

ČTK: USA prý hodlají snížit emise o 28 procent do roku 2025 (31.3.2015)

 

 

Zdroj: Evropský parlament