Více času na podstatné

Jak se změní regulovaná část ceny elektřiny a plynu v roce 2013?

28.11.2012 12:41

Elektřina pro domácnosti příští rok zdraží v průměru o 2,4 procenta. Malí podnikaté si připlatí o 3,1 % více. Hlavní skutečnosti ovlivňující výši cen pro rok 2013 bude podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů a vývoj ceny elektřiny na velkoobchodním trhu. Regulovaná složka ceny plynu v průměrný naroste u všech kategorií zákazníků v ČR o 4,32 %. Informace dnes uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/elektrina-domacnostem-prumerne-zdrazi-o-2-4-procenta-936190#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink
 
Elektrická energie:

 

Cena dodávky elektřiny pro konečné zákazníky je na liberalizovaném trhu v České republice tvořena cenami regulovanými, které stanovuje Energetický regulační úřad (jedná se o přenos a distribuci elektřiny a další související služby) a neregulovanou cenou silové elektřiny nabízené jednotlivými dodavateli (obchodníky s elektřinou a výrobci elektřiny), tedy cenou bez vlivu ERÚ.

 

DOMÁCNOSTI

Celkový průměrný meziroční nárůst nákladů za dodávku elektřiny u domácností při srovnání na stejný charakter a výši odběru pro rok 2013 činí 2,4 % (bez uvažování vlivu DPH a daně z elektřiny), přičemž průměrný nárůst regulovaných složek ceny dodávky pro domácnosti dosahuje 9,4 %, neregulovaná cena silové elektřiny včetně obchodní marže klesá v průměru o 5,2 %.

Změna cen pro konkrétního zákazníka se však bude lišit v závislosti na regionu, kde je zákazník připojen k elektrizační soustavě. Odlišnosti mohou být způsobeny zvolenou sazbou, odlišným charakterem odběru, množstvím spotřebované elektřiny a především volbou dodavatele silové elektřiny, což má často značný vliv na neregulovanou složku ceny.

 

 

 

MALÍ PODNIKATELÉ

V případě maloodběru podnikatelů na hladině nízkého napětí (NN) je průměrný meziroční nárůst celkové ceny dodávky srovnané na stejné spotřeby elektřiny a charakter odběru ve výši 3,1 %. Opět zde platí, že změna ceny pro konkrétního odběratele se bude lišit s ohledem na zvolenou sazbu, charakter a množství spotřeby, ale i dodavatele elektřiny a rovněž i na regionu, kde je zákazník připojen.

 

 

CENY PRO VELKOODBĚRATELE

Obdobné principy platí i pro velkoodběratele. Zde má procentuálně největší dopad nárůst příspěvku na krytí vícenákladů, spojených s podporou ekologických zdrojů. Proto růst průměrné ceny dosahuje hodnoty 2,8 % pro odběratele na napěťové hladině velmi vysokého napětí (VVN), respektive 2,7 % na hladině vysokého napětí (VN), opět za předpokladu stejné úrovně spotřeby. Průměrný nárůst regulovaných složek ceny dodávky na hladině VVN dosahuje 21,0 %, pro hladinu VN tento nárůst dosahuje 15,2 %. Neregulovaná cena silové elektřiny včetně obchodní marže klesá v průměru o 5,2 %. Tyto hodnoty je však třeba považovat za informativní, neboť převážná většina velkoodběratelů má od svých dodavatelů stanoveny individuální ceny silové elektřiny, které nemá ERÚ k dispozici a nelze je tedy do tohoto srovnání zakalkulovat.

 

Hlavní skutečnosti ovlivňující výši cen pro rok 2013

Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů

Tato regulovaná složka zaznamenává výrazný nárůst zejména vlivem výroby elektřiny z dokončených fotovoltaických elektráren, ale i z důvodu značného nárůstu výroby elektřiny z bioplynových stanic a zdrojů spalujících biomasu. Tato část ceny zahrnuje také rozdělený korekční faktor z roku 2010 a plný korekční faktor z roku 2011. V návaznosti na změnu systému vyplácení podpory pro ekologické zdroje obsahuje tato složka také náklady spojené se zajištěním činnosti pro nové subjekty, které budou podporu vyplácet. Pro omezení značně negativního dopadu výroby elektřiny z podporovaných zdrojů do cen elektřiny pro konečné zákazníky, vyčlenila vláda opět státní dotaci ve výši 11,7 miliard Kč. Z této částky je primárně krytá provozní podpora výroby tepla ve výši 100 mil. Kč pro rok 2013. Cena na krytí vícenákladů spojených s podporou výroby elektřiny z podporovaných zdrojů, vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů pro rok 2013 činí 583 Kč/MWh, což znamená meziroční nárůst o 39,1 %. Tato položka značně ovlivňuje celkovou regulovanou cenu pro konečné zákazníky především na vyšších napěťových hladinách a má zásadní podíl na celkovém růstu regulovaných cen.

 

Vývoj ceny elektřiny na velkoobchodním trhu

Během celého sledovaného období (říjen-prosinec 2011 a leden-září 2012) docházelo ke snižování ceny silové elektřiny na burze EEX v Lipsku z hodnoty 53 €/MWh až na současných 48 €/MWh za roční pásmo. S přihlédnutím k cenám ostatních produktů činí průměrný meziroční pokles v ceně silové elektřiny přibližně 6 %. Ceny na Enegetické burze Praha PPX kopírují klesající vývoj v Evropě a jsou v průměru o 2-3 €/MWh nižší. Dlouhodobě mají však produkty burzy v Praze nižší likviditu a obchodované objemy nejsou vysoké. Klesající cena je způsobena zejména výpadky a snižováním poptávaného množství v důsledku probíhající ekonomické stagnace. Celkový pokles cen silové elektřiny by měl pomoci stabilizovat celkovou cenu elektřiny, která se neproporcionálně zvyšuje díky nárůstu cen v regulovaných složkách, zejména poplatku za podporované zdroje energie (POZE).

 

Plyn:

Regulované složky ceny plynu, kterými jsou přeprava, distribuce plynu a služby operátora trhu, tvoří přibližně 19,03 % pro domácnosti z celkové ceny dodávky plynu. Cena za přepravu plynu zákazníkům v ČR pro rok 2013 klesá o 16,8 %. Cena za distribuci plynu zahrnující přepravu plynu českým zákazníkům narůstá. Průměrný nárůst této složky ceny je za všechny kategorie zákazníků v ČR 4,32 %.

 

 

Zdroj: ERU

 

Související článek: ERU: Výkupní ceny pro stávající zdroje OZE mimo biomasu a bioplyn byly navýšeny o 2 %