Více času na podstatné

Jak snížit potravinové odpady? Osvobození od DPH a srozumitelné informace

11.04.2017 08:56

Evropský výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) se dnes zabýval problematikou potravinových odpadů. Poslanci předložili řadu opatření, které mají v EU pomoci snížit množství potravinového odpadu do roku 2030.

Europoslanci vyzvali Evropskou komisi, aby zrušila stávající omezení pro darování potravin - osvobození od DPH. Dále poukázali na to, že je potřeba se zaměřit na srozumitelnější informace pro spotřebitele. Tedy na údaje na obalech „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivosti“, které jsou podle nich matoucí. Dále je podle nich potřeba spotřebitelům dostatečně vysvětlit použitelnost potravin po uplynutí doby minimální trvanlivosti.

Oblast potravinových odpadů je součástí tvz. balíčku pro oběhové hospodářství. Odhaduje se, že v EU vzniká přibližně 89 mil. tun potravinového odpadu, tedy na každého obyvatele připadá 180 kg a rok. Europoslanci prosazují 30% snížení potravinového odpadu do roku 2025 a dále jeho snížení o 50 % do roku 2030 ve srovnání s rokem 2014.

Nejvíce potravinového odpadu se vyskytuje v Nizozemsku (541 kg na osobu a rok) a Belgii (345 kg). A naopak nejméně ve Slovinsku (72 kg), Maltě a Rumunsku (76 kg).

Zpráva byla přijata jednomyslně a bude předložena k hlasování na plenárním zasedání Europarlamentu 15. až 18. května.