Více času na podstatné

Je třeba zmírnit dopady REACH na MSP v chemickém průmyslu

03.05.2013 18:54

O dopadech nařízení REACH, které zlepšilo ochranu lidského zdraví a životního prostředí v EU, diskutovali v Evropském domě v Praze zástupci Evropské komise, státní správy, privátní sféry a široké veřejnosti. Nařízení REACH upravující registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek z června 2007 však označily loni evropské malé a střední podniky za jednu z deseti nejvíce zatěžujících evropských legislativ. Podle zástupců českého chemického průmyslu REACH prodražuje podnikání v EU a snižuje konkurenceschopnost evropských firem ve světě. V přezkumu tohoto nařízení, který vydala Evropská komise (EK) na začátku února, připustila tuto náročnost REACH a jeho negativní dopad na MSP. Z tohoto důvodu přistoupila EK ke snížení poplatků pro malé a střední firmy a zároveň k navýšení poplatků pro velké firmy tak, aby změna nezpůsobila výpadek příjmů na chod agentury ECHA. Celkovou revizi nařízení EK v této chvíli nepovažuje za potřebnou.

Diskusi zahájil Jan Michal, vedoucí Zastoupení EK v České republice, který připomněl hlavní cíle REACH a informoval o procesu jeho přezkumu. Na základě Zprávy EK z února 2013 proběhne také diskuse s členskými státy a partnery. „REACH na jedné straně představuje administrativně a finančně náročnou legislativu, nelze mu ale upřít, že používání chemických látek je dnes bezpečnější než dříve – alespoň se to domnívají více než 3/5 občanů EU“, uvedl Michal.

Právě lepší bezpečnostní opatření, informovanost v dodavatelském řetězci a efektivnější řízení rizik považuje Komise za úspěch tohoto nařízení, jež nahradilo přibližně 40 právních předpisů. Nejenže se mohou koneční uživatelé seznámit s danou látkou, ale sami také mohou lépe informovat výrobce o rizicích dané látky, stejně jako o možných substituentech na trhu. Gustaaf Borchardt, člen správní rady ECHA a bývalý ředitel v GŘ EK pro životní prostředí se domnívá, že REACH přispěl také k růstu inovací v chemickém průmyslu. Ze studií EK vyplývá, že 40 % chemických firem se nově soustředí na inovace v oblasti ochrany zdraví, bezpečnosti a ochrany životního prostředí. REACH také přispěl k vysoké důvěře v bezpečnost chemických látek vyrobených v EU na mezinárodním trhu, a také proto je EU stále největším vývozcem chemických látek na světě. Jak ale uvádí, je v této chvíli brzy na celkové zhodnocení přínosu této legislativy, neboť registrace probíhají až do roku 2018, tj. ne všechny firmy své látky zaregistrovaly. V poslední třetí fázi totiž přijdou na řadu ty nejmenší.  

Ve svém hodnocení poukázala Komise také vedle pozitiv na negativní stránky REACH, především pak nepřiměřenou zátěž pro malé a střední podniky, a konstatovala, že náklady na registraci přinutily některé společnosti stáhnout se z trhu s některými látkami. Podle Jarmily Sládkové, z oddělení Prevence rizik a chemické bezpečnosti Ministerstva životního prostředí České republiky, je Zpráva o přezkumu nařízení REACH příliš optimistická. Jako jediné skutečné opatření k podpoře inovace lze chápat ustanovení o výjimkách z registrace pro účely výzkumu a vývoje. Tento výzkum a vývoj zaměřený na výrobky a postupy však využilo dosud jen málo malých a středních podniků. Ve zprávě o přezkumu nařízení REACH se uvádí, že je nutné zlepšit situaci malých a středních podniků. Jejich podpora se v existující podobě jeví jako nedostatečná. V tomto kontextu MŽP vítá připravenost Evropské komise řešit problematiku pomocí nelegislativních opatření ke snížení dopadů nařízení REACH na malé a střední podniky. Komise proto vypracovala doporučení, ve kterém se např. uvádí, že je třeba poskytovat přesnější instrukce týkající se transparentnosti a spravedlivého dělení nákladů v rámci fóra pro výměnu informací o látkách, vypracovat pokyny více zaměřené na malé a střední podniky a vypracovat pokyny týkající se včasného začleňování postupů daných nařízením REACH do výzkumu a vývoje a dalších inovačních procesů.

Projekt Monitoring REACH vypracovaný ReachSpektrum, (spol. s r.o., dceřinnou společností založenou SCHP ČR pro účely implementace nařízení REACH) na objednávku MŽP ČR odhalil, že až 60 % MSP bude uvažovat o ukončení podnikání v okamžiku registrace. Současně lze vysledovat jasný informační a znalostní propad tohoto nařízení mezi velkými a malými firmami, avšak také mezi firmami chemického průmyslu a navazujícími sektory. Dle Ladislava Nováka, ředitele Svazu chemického průmyslu České republiky, utratí český chemický průmysl v souvislosti s implementací REACH do roku 2020 kolem 12 miliard korun. „Nákladné procedury snižují konkurenceschopnost našich firem, a to nejen v EU, ale i mimo ni. Nadcházející proces povolování látek může dále ohrozit konkurenceschopnost výrobců z EU oproti třetím zemím“, uvedl Novák. Na dovážené předměty, které budou obsahovat látku z přílohy XIV nařízení REACH (tj. látky vzbuzující velké obavy podléhající povolení) se autorizace spojená s poplatkem nevztahuje. Výrobci z EU, kteří budou vyrábět stejný předmět (se stejnou látkou z přílohy XIV nařízení REACH) však povolení budou muset mít. „Hrozí tak přesun evropských podniků za hranice EU“, zdůraznil.  

 

 

Dokumenty ke stažení:

Program: Program CS

Podkladové materiály: Reader 

Rečníci: Bios 

Prezentace: Jarmila Sládková, Ladislav Novák