Více času na podstatné

Jedni plánují třídit oleje a tuky, druzí zas odvážet vytříděný odpad dům od domu

23.04.2015 10:26

Tuky a oleje do kanalizace nepatří!! Letohrad proto plánuje rozšířit dosavadní systém třídění a sběru odpadů z domácností o nádoby na oleje a tuky po smažení. Radnice ve Vysokém Mýtě zas chce usnadnit lidem třídění odpadů tak, že jednou měsíčně ho bude svozové auto přímo od domu.

Letohrad plánuje rozšířit dosavadní systém třídění a sběru odpadů z domácností. Nově by měly přibýt nádoby na oleje a tuky po smažení. Lidé by je do nich vhazovali přelité do použitých uzavřených plastových lahví, k dalšímu zpracování by si je odvezla soukromá firma. "Oslovili jsme firmu, která dodá nádoby a bude je vyvážet. Je to další krok k tomu, aby občané měli možnost tento odpad někde odložit a nemuseli jej lít do kanalizace. 

Tuky a oleje do kanalizace nepatří! Po ochlazení odpadní vody v kanalizaci dojde k vysrážení tohoto odpadu a postupně k jeho zanesení, respektive zalepení odpadních systémů v domácnostech. Nejčastější případy nastávají v přečerpávacích jímkách a nádržích, kde dochází po ochlazení tuků k ucpání čerpadel a to z důvodu obalení spínacích plováků tuky. Tuky se v kanalizaci také částečně rozkládají, tím vznikají mastné kyseliny a ty zvyšují korozi stěn kanalizačního potrubí.

V Letohradu mají pro občany i zaveden motivační program pro snížení poplatku za odpad. Za 2,5 kilogramu plastů se jim poplatek sníží o 20 korun, za dva kilogramy kartonů o deset korun a o 15 korun za deset kilogramů papíru. Domácnosti pytle a balíky s tříděným odpadem označují nálepkami s čárovými kódy, které dostanou od radnice, a uloží je před domem.

Radnice ve Vysokém Mýtě chce také usnadnit třídění odpadů v domácnostech. Lidé by již papír a plasty nemuseli nosit do barevných kontejnerů, ale dostali by nádoby na tyto druhotné suroviny domů. Jednou měsíčně by si pro jejich obsah přijíždělo svozové auto.

Nádoby na papír budou mít objem 120 litrů, na plast dvojnásobný. "Předpokládáme, že se nám zvýší množství vytříděného odpadu. Je to velký komfort, ale doufáme, že to dopadne dobře," uvedla Ivana Pokorná z Technických služeb Vysoké Mýto.

Pro začátek město na ověření systému vybralo několik lokalit s různým typem zástavby. Náklady projektu dosáhnou asi 5,5 milionu korun. Podmínkou jeho realizace je získání dotace na pořízení separačních nádob a svozového vozu.