Více času na podstatné

Jsou dotace v oblasti odpadů spásou, či spíše rizikem?

19.11.2014 08:15

Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) ukončila několikaměsíční anketu, v níž se dotazovala na vhodnost a nezbytnost směřování dalších dotací z evropských fondů do odpadového hospodářství a která probíhala na webu www.caoh.cz již od března. Téměř polovina respondentů s dalšími dotacemi do odpadového hospodářství nesouhlasí a peníze z evropských fondů by raději využila smysluplněji, např. na sanace, zlepšení ovzduší či zateplení budov.

Celkem 9 080 respondentů se domnívá, že by česká vláda měla přehodnotit využití evropských fondů k podpoře odpadářských zařízení. Čtvrtina (4 689 respondentů) souhlasí se současným způsobem čerpání dotací a téměř shodné množství respondentů (4 693) se nepřiklonilo ke kladné ani k záporné odpovědi.

„Také ČAOH podporuje uplatnění evropských dotací spíše v oblastech, kde budou přispívat k vývoji infrastruktury, k ochraně životního prostředí nebo ke zvýšení sociální a hospodářské úrovně. Netvrdíme, že do sektoru OH není možné směřovat další prostředky, ale forma dotací je pro tuto oblast a její dlouhodobé fungování na principech volného trhu jednoznačně riziková. Za vhodný způsob případné podpory odpadářských zařízení považujeme cestu moderních finančních nástrojů Evropské unie, např. bezúročných půjček,“ říká k výsledkům ankety Petr Havelka, výkonný ředitel ČAOH.
Kompletní znění a výsledky ankety:

S ohledem na stávající přebytek kapacit odpadářských zařízení v ČR (k využití/recyklaci, úpravám i odstranění odpadů – viz Statistická ročenka MŽP), měla by česká vláda přehodnotit využití evropských fondů pro další dotační období 2014–2020, aby místo dalších dotací na podporu odpadářských zařízení preferovala smysluplnější investice v ČR, např. do sanací, zateplení, ovzduší, dopravy?

  • Ano 49 %
  • Nevím 25 %
  • Ne 26 %

 

Nová anketa ČAOH:

ČAOH připravila novou anketu s následujícím znění: Otázka, na jakou míru jsou občané ochotní jít při placení poplatku za odpady, patří mezi zvlášť citlivé. Budete ochotni platit za svou domácnost vyšší poplatky za odpady, i kdyby se v roce 2020 mělo jednat o navýšení o cca 240 Kč na občana (tedy průměrná rodina o cca 720 Kč více)? Vnímáte takové navýšení jako nezbytné? Hlasovat můžete na www.caoh.cz

 

 

Zdroj: ČAOH