Více času na podstatné

Karviná má po Bohumínu svou vyhlášku proti sběračům kovů

16.09.2014 18:10

Karviná upravila vyhlášku o nakládání s odpady na území města: fyzické osoby nebudou smět od 1. ledna 2015 vozit do běžných sběren kovy, papír a další využitelné složky odpadu, povoleno to bude jen právnickým osobám - firmám. „Dnes nastavený kontrolní systém sběren není účinný. Vyhláškou jdeme na hranu zákona, to víme, ale předpokládám, že se k nám připojí i další obce v okolí. Chceme sami zabránit rozkrádání městského i jiného majetku a minimalizovat škody, které způsobují především zloději kovů po celém městě.  V minulosti jsme zaznamenali případy, kdy si takhle sběrači, závislí jinak na dávkách, vydělali statisíce, a nebylo možné to nijak zarazit,“ řekl primátor Tomáš Hanzel. Vyhlášku dnes schválili zastupitelé města.

„Fyzické osoby tedy budou smět odevzdávat kovy,  papír a další odpady výhradně do sběrného dvora našich technických služeb, nebo je prostě vysypat do sběrných nádob u domů, nebude-li v nich nebezpečný odpad. Běžné sběrny už nebudou smět od soukromníků tyhle komodity vykupovat. My pak odevzdáme suroviny do sběren sami,“ doplnil primátor Hanzel s tím, že pokuta pro fyzickou osobu za porušení vyhlášky může dosáhnout až 30 tisíc korun. „Je třeba to prostě vyřešit razantně a rychle, my se s tímhle nešvarem pereme denně a prostě je nutné to řešit. Zároveň čekáme, že stát postupně upraví i směrnice a zákony tak, aby nám ještě efektivněji pomohl,“ uzavřel primátor Hanzel..

Samotné Karviné způsobují zloději a sběrači kovů nemalé škody – jen vloni nejméně za milión korun: kradou opakovaně měděné okapy a parapety z historické budovy radnice (tady to byl jeden pachatel a strážníci ho chytili při třetí krádeži) a nebo bezprostředně po dokončení revitalizace jednoho z náměstí kradli opakovaně kovové poklopy kanálů – to město řešilo už dvakrát. Řešili jsme i případ sběrače kovů, který byl schopen nakrást a do sběrny odevzdat v průběhu dvou měsíců kovy za téměř 150 tisíc korun – a to pobíral dávky v hmotné nouzi.

Existuje sice katalog toho, co se do sběren vozit nesmí, prokazovat kterékoli ze stran úmysl toto porušit je ale velmi obtížné. Stejně tak bez ohlášení není možné sběrny kontrolovat a není vůbec jednoduché je zavřít v případě porušení zákona. Proto obce přistupují k vyhláškám, upravujícím alespoň to, co obec upravit může.