Více času na podstatné

Kolik zaplatím za elektřinu v příštím roce a jak se zapojit do konzultace k novým tarifům?

21.01.2016 17:48

Energetický regulační úřad (ERÚ) dnes zveřejnil internetovou kalkulačku, kde zjistíte kolik za elektřinu zaplatíte v kontextu s přípravou nové tarifní struktury v elektroenergetice s předpokládaným termínem spuštění od 1. ledna 2017. Velká část faktury nebude od příštího roku totiž záviset na tom, kolik kdo spotřebuje elektřiny, ale jak velký má jistič.

Podotýkáme, že změna tarifního systému se týká pouze regulované části vašich plateb za elektřinu, v kterých hradíte náklady na provoz a údržbu přenosové a distribuční soustavy, jejíž prostřednictvím se elektřina dostává do místa vaší spotřeby, a dále náklady související se zajištěním bezpečného a spolehlivého chodu elektrizační soustavy - tedy tj. „ceny služby přenosové soustavy" a „ceny služby distribuční soustavy".

Pro konzultační proces k nové tarifní struktuře v elektroenergetice byl připraven kontaktní formulář, určený k dotazům, námětům a připomínkám. Na dotazy a připomínky by měl regulátor odpovědět v závislosti na množství doručených dotazů a připomínek ve lhůtě 30 dnů od doručení. Lhůta pro podávání dotazů a připomínek je plánovaná do 30.6.2016. Odpovědi na často kladené otázky najdete ZDE.

Dále na webu ERÚ v nové rubrice věnované novým tarifům najdete i přehled změny pro konečné zákazníky.

 

Mohlo by Vás zajímat:

O Energetickém regulačním úřadu je v posledních týdnech hodně slyšet. Jaká je aktuální situace v ERÚ? Přijdou majitelé obnovitelných zdrojů o 42 miliard evropské dotace? Zdraží elektřina? Rozhovor s šéfkou ERÚ Alenou Vitáskovou pro ČRo Plus si poslechněte ZDE.