Více času na podstatné

Komentář: Neviditelné odpady potřetí před branami vlády

11.01.2017 08:36

Do nových parlamentních voleb zbývá přibližně devět měsíců a vládu i parlament čeká na poslední chvíli projednávání některých problematických zákonů.

Jednou z kapitol pro nového ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jana Chvojku a Legislativní radu vlády (LRV) bude i diskutovaná reforma odpadového hospodářství z dílny ministerstva životního prostředí, která by měla být především harmonizací českého práva s evropskými směrnicemi. Projednávání této legislativy, zahrnující návrh zákona o odpadech, návrh zákona o vybraných výrobcích s ukončenou životností a návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o odpadech a zákona o vybraných výrobcích s ukončenou životností, bylo již dvakrát Legislativní radou vlády přerušeno. Provází jej velké množství připomínek, jak od legislativních odborníků, tak ze strany jednotlivých dotčených stran.

K návrhům zákonů stále trvá až 85 zásadních rozporů z připomínkového řízení. Výhrady k nim vyjádřila i komise LRV RIA, která ve svém stanovisku zdůraznila neuspokojivě analyzované jednotlivé varianty navrhované právní úpravy, nedostatečnou analýzu dopadů na obce, města, podnikatelské subjekty a spotřebitele či absenci řádného výpočtu nákladů jednotlivých změn a nově zaváděných institutů.

Přitom kvantifikace nákladů a přínosů jednotlivých variant a výběr té nejvhodnější, právě na základě konkrétního vyčíslení, by měly být klíčovým výstupem RIA a podkladem pro tvorbu nového legislativního předpisu.

V průběhu přípravy a projednávání výše uvedených zákonů Evropská komise připravila zcela nový balíček směrnic. Soubor zákonů upravujících oblast odpadového hospodářství, který se dnes schvaluje u nás, tak může být po přijetí již zastaralý.

Předseda výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Robin Böhnisch již dříve uvedl, že se můžeme dostat do situace, kdy tyto přijaté nové zákony bude třeba opětovně velmi rychle novelizovat. Nová právní úprava by tak mohla být spojena s vyžádanými investičními výdaji, které by mohly být novými evropskými směrnicemi následně zmařeny.

Nadměrná frekvence změn nedokonalých předpisů je pro ekonomiku obecně škodlivá a přináší značné regulatorní riziko. Časté přizpůsobení se změnám předpisů jde na úkor přizpůsobování se tržním změnám a je mimořádně nákladné. Firmy de facto nastaví systém určitým způsobem a následuje šok, protože nastavený systém musí v brzké době znovu přenastavovat. I proto bych zde opět poukázal na potřebu správně zpracované RIA a vyčíslení konkrétních nákladů a přínosů plynoucích ze zvolených variant.

Ve čtvrtek bude Legislativní rada vlády novelu zákona o odpadech projednávat již potřetí. Zůstává na odbornících v legislativní radě, aby zvážili, zda předkladatel již zapracoval na mnoha kritizovaných nedostatcích. Rovněž je na místě zvážit, zda více nesledovat vývoj na evropské úrovni, abychom zbrklým rozhodnutím zbytečně nezatížili peněženky všech dotčených aktérů.

 

 

Zdroj: Právo

Autor: Michal Mejstřík (ekonom, bývalý člen NERV)