Více času na podstatné

Finále: Komise schválila Česku poslední operační programy

11.06.2015 12:42

Slavnostním podpisem programů pro období 2014 – 2020 dnes předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ukončili oficiální vyjednávání mezi Českou republikou a Evropskou komisí. Evropská komise dnes také schválila poslední dva národní programy, Operační program Praha – pól růstu ČR.

Operační program Technická pomoc (OPTP) nabídne více než 263 million €. Smyslem programu je role podpůrného charakteru. OPTP 2014-2020 je svým způsobem specifický servisní program pro zajištění kvalitní implementace Dohody o partnerství, zajištění administrativní kapacity a zabezpečení jednotného monitorovacího systému na základě vysoké úrovně elektronizace dat. Program je řízený Ministerstvem pro místní rozvoj.

Operační program Operační program Praha – pól růstu ČR (odkaz ZDE), který řídí Magistrát hlavního města Prahy se zaměřuje na posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací, udržitelnou mobilitu a energetické úspory, podporu sociálního začleňování a boji proti chudobě, vzdělání a vzdělanost a podporu zaměstnanosti. Tematické cíle jsou: 1. Investice do výzkumu, vývoje a inovací pro praxi (PO 1), 2. Snižování energetické náročnosti ekonomiky (PO 2), 3. Fungující sociální systém a boj proti chudobě (PO 3) a 4. Zkvalitnění systému vzdělávání (PO 4).

Komise schválila také dva programy pro přeshraniční spolupráci a to konkrétně s Německem a Slovenskem. Prvním je program mezi Českou republikou a Slovenskem v hodnotě více než 109 milionů eur (téměř tři miliardy korun), z nichž 90 milionů poskytne Evropský fond pro regionální rozvoj. Jeho cílem je rovněž posílení přeshraničních regionálních inovací a také rozvoj spolupráce mezi malými a středními podniky a výzkumnými institucemi. Zároveň bude podporovat udržitelné využívání regionálního přírodního bohatství a kulturních památek a zajišťovat jejich ochranu. Opatření přijatá v těchto dvou prioritních oblastech budou doplněna úsilím o podporu úzké spolupráce v právních a správních otázkách, aby mohl vzniknout plně integrovaný příhraniční region. Program zahrnuje šest příhraničních regionů v České republice a na Slovensku. První výzva k předkládání přeshraničních projektů bude vyhlášena v roce 2015. Činnosti v rámci programu budou až do výše 85 % financovány z prostředků EU.

Druhý schválený regionální program se týká česko-saské spolupráce a z celkového rozpočtu téměř 190 milionů eur (přes pět miliard korun) pokryjí dotace z unijních regionálních fondů téměř 158 milionů eur. Program se v prvé řadě zaměřuje na řešení problémů životního prostředí, a proto investice z něj plynou zejména do zlepšení kvality vody a na podporu přírodního i kulturního dědictví a biologické rozmanitosti. Prostředky se z něj rovněž budou vynakládat na společná opatření k přizpůsobení se změně klimatu a ke snižování rizika povodní pro občany i podniky v daných oblastech, a to prostřednictvím společného postupu při řešení nouzových situací. Program přeshraniční spolupráce rovněž pomůže rozvíjet vzdělávání a trh práce s cílem vytvořit pracovní příležitosti pro nezaměstnané mladé lidi. Akce v těchto oblastech doplní úsilí k posílení užší právní a správní spolupráce, což by mělo vést k vytvoření integrovanějšího pohraničního regionu. Další informace k Programu spolupráce naleznete na internetových stránkách www.sn-cz2020.eu.

 

 

Přehled schválených národních operačních programů:

 

 

Zdroj: EK, MMR ČR, ČTK