Více času na podstatné

Komise schválila program Zaměstnanost

07.05.2015 08:18

Evropská komise ve středu 6. května schválila Operační program Zaměstnanost (OPZ). Celková alokace programu, jehož řídicím orgánem je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, je zhruba 70 miliard korun. OPZ navazuje na Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost, který letos končí. Oproti minulému programovému období má OPZ k dispozici zhruba o 12 miliard korun více. Celkově by projekty z nového operačního programu měly podpořit přes 585 tisíc lidí.

Více než 60 procent alokace OPZ, tedy přibližně 43 mld. Kč, půjde na podporu zaměstnanosti. Přibližně 19 mld. Kč, pak bude směřovat na aktivity věnované sociálnímu začleňování a boji proti chudobě a diskriminaci zejména financováním sociálních služeb. Přibližně dvě procenta prostředků programu půjdou na sociální inovace s cílem jejich tvorby, testování a následného šíření, a také na podporu mezinárodní spolupráce. Zhruba šest procent alokace bude vyčleněno pro účely zefektivnění veřejné správy. Zbývající prostředky připadnou na technickou pomoc, tedy na řízení celého programu včetně podpory žadatelů a příjemců.

Plán výzev pro letošní rok je zveřejněn na webových stránkách www.esfcr.cz, spolu se všemi dalšími nezbytnými informacemi pro žadatele a příjemce z OPZ.